logo F1zpravy.czF1online.sk

Jak pomoci Landu Norrisovi? Ralf Schumacher mu doporučuje mentálního trenéra

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2024

Lando Norris po závodě v Maďarsku a „předaných“ sedmi bodech poznamenal, že do konce sezóny rozhodně může smazat svou ztrátu na Maxe Verstappena. To však nebude možné, pokud bude opakovat chyby. Co by mu mohlo pomoci? Ralf Schumacher mu radí využít služeb mentálního trenéra.

Když v první části sezóny McLaren ještě nebojoval o titul, Lando Norris předváděl dobré starty. Jakmile se však objevila šance na vítězství, v prvním kole závodu začal dělat stále více chyb. V Belgii neodhadl přejezd přes La Source a sám se vytlačil na štěrk, což ho stálo cenné pozice.

Max Verstappen startoval jedenáctý a přestože už nemá dominantní monopost, dokázal navýšit svůj náskok v čele Poháru jezdců o další dva body. Norris si to uvědomuje a po závodě byl ze sebe velmi zklamaný.

„Pilot je vždy nejvíce rozzlobený na sebe, když udělá chyby, a on si je přiznává,“ říká o Norrisovi expert německé Sky Ralf Schumacher. „Je třeba mu říct, že start nebyl problém. Problém byl v tom, že vyjel na štěrk — sám to ví — a pak menší chyba při brzdění (v poslední šikaně, pozn. red.). Byl tedy frustrovaný, je to logické. Nepomohlo mu ani to, že před ním byl i týmový kolega.“

Oscar Piastri v posledních kolech bojoval s Mercedesy a po Russellově diskvalifikaci obsadil druhé místo. Od VC Monaka je z hlediska bodů třetím nejlepším jezdcem v poli (114 bodů) po Maxu Verstappenovi (116) a Lewisu Hamiltonovi (115).

Schumacher se přistavil i při Norrisově chybě v poslední šikaně. „Přišel tam ve velké rychlosti a neodhadl to. Může se to stát, když je auto relativně blízko před vámi. Může se to stát, ale nemělo by se. Tyto drobné věci musí změnit, protože jinak ho relativně klidný Piastri předběhne, když tomu všemu v závodě přijde na kořen.“

Oscar Piastri ještě pracuje například na svém managementu pneumatik, ale už i v tomto směru dělá pokroky. Pokud bude sezóna 2025 stejně vyrovnaná jako tato, klidně by Landa Norrise mohl v šampionátu porazit.

Bývalý závodník proto Norrisovi radí využít i letní přestávku a pouvažovat, že využije služeb sportovního psychologa. „Aby měl větší sebedůvěru a byl klidnější, což se dá relaxačními cvičeními a podobně,“ pokračoval Ralf Schumacher, který prý v minulosti také zkusil pracovat s mentálním trenérem. „Nepomohlo mi to — stejně jsem nebyl dost dobrý. Ale legraci stranou, zkusil jsem to.“

Vítěz šesti velkých cen a majitel 27 pódiových trofejí vysvětluje, co sportovcům pomáhá a čím je může vyzbrojit sportovní psycholog. „Dá se to s hudbou, kterou si vyberete, a na něco se soustředíte. Alpští lyžaři jsou v tomto skvělí, protože na svah vyrážejí v přesně dané vteřině. To v motorsportu nemáme, ale každý si najde to své. Někteří to ani nepotřebují, ale já si myslím, že Landovi by taková podpora prospěla.“

Lando Norris by rozhodně nebyl prvním ani posledním, kdo by sáhl po takové pomoci. Nico Rosberg přiznal, že v sezóně 2016 mu pomáhal i sportovní psycholog, což nakonec vedlo také k zisku mistrovského titulu. S jeho pomocí se po VC Belgie 2012 dával dohromady Romain Grosjean a také Sergio Pérez loni prozradil, že mu se vzestupy a pády pomáhá odborník.

Související zprávy

Diskuze