logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez absolutně zkolaboval, prohlásil Marko

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2024

Jaký bude osud Sergia Péreze? Zdálo se, že sobotní třetí místo v kvalifikaci – a druhé na startu – mu může zachránit krk. Paradoxně mu však zřejmě způsobilo ještě větší škody. V závodě totiž byla vystavena celému světu na obdiv jeho nedostatečná rychlost. Pád z druhého místa na osmé – a po diskvalifikaci Russella na sedmé – v plné nahotě ukázal, že problémy Sergia Péreze nemají jednoduché řešení. Poradce Red Bullu Helmut Marko tak nemohl hodnotit svého pilota jinak než kriticky.

Toto měla být Pérezova chvíle, mohl zazářit, vzít body McLarenu a možná si i zajistit svoji další budoucnost v Red Bullu. Checo však padal pořadím jako kámen. V prvním stintu se ještě držel na druhém místě a zdržoval za sebou Piastriho, Russella a další, ale když se po prvních zastávkách v boxech pole roztáhlo, postupně si ho „rozebrali“ všichni soupeři za ním.

Ideální příklad najdeme v našem závodním centru. Pérez byl tak hrozný, že ztrácel dokonce i na George Russella na beznadějně opotřebovaných pneumatikách. Russell zastavil poprvé a naposledy v 10. kole, Pérez podruhé a naposledy v 21. kole, ale navzdory čerstvějším pneumatikám a volné trati před sebou ztrácel čas.

Všechny statistiky a data můžete prozkoumat sami a porovnat si jakékoli piloty na tomto odkazu.

Pérez opět zaostával a Helmut Marko si před tím opět odmítal zakrývat oči. Poradce Red Bullu už avizoval, že po závodě v Belgii letí do Milton Keynes a přehodnotí jezdeckou otázku s Christianem Hornerem. Šéf stáje Mexičana neochvějně obhajoval, ale jeho tým v Belgii opět ztratil nemálo bodů na McLaren, který přitom zažil další nezdařený víkend a rozhodně se mu nepodařilo maximalizovat bodový zisk.

„Sergio měl po startu z druhého místa příležitost k dobrému výsledku. Bohužel, to se mu nepodařilo, zejména v posledním stintu absolutně zkolaboval, když jsme mu stanovili za cíl čas 1:48 na kolo. Po kvalifikaci to vypadalo pozitivně, ale bohužel do závodu se to už nepřeneslo,“ řekl Marko pro německou Sky.

Po takovém hodnocení se nedá nezeptat na inkriminované setkání s Hornerem v pondělí. V kuloárech se už spekuluje, že v týdnu po Velké ceně Belgie si Liam Lawson a Daniel Ricciardo dají v Imole drobný rozstřel v monopostu RB18 z roku 2022. Je to pravda? Inu, současná situace je hotovou potravou pro mediální spekulace, takže až čas ukáže.

„Přehodnotíme celkovou situaci s ohledem na rok 2025. Máme několik jezdců a máme koncept. Samozřejmě, pro Sergia je důležitý každý výsledek. Pád z druhého místa na osmé však rozhodně není průběh, jaký jsme očekávali,“ prohlásil Marko.

Poslední vítězství Sergia Péreze se datuje ještě do loňské Velké ceny Ázerbájdžánu. Tehdy se ve velkém psalo o možném titulovém boji mezi piloty Red Bullu, ale to je dnes už dávno zapomenutá historie. Pérezovy výkony v posledním roce prudce zaostaly za očekáváními a nyní čelí bezprostřední hrozbě okamžité výpovědi.

Mexičan vskutku nemá na růžích ustláno a v podstatě každý víkend musí odpovídat na otázky ohledně své budoucnosti. V Belgii ho to už přestalo bavit a prohlásil, že nebude reagovat. „V týmu nás čeká hodně práce, musíme se koncentrovat na spoustu věcí. Nemůžeme plýtvat energií na tyto spekulace. Toto je naposledy, co mluvím o své budoucnosti. Aby v tom měli všichni jasno: Už o tom nebudu mluvit. Nebudu více odpovídat na otázky o mé budoucnosti,“ prohlásil Pérez.

Související zprávy

Diskuze