logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamiltonovi se nelíbila strategie: Týmu jsem říkal, ať nezastavujeme dvakrát

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 7. 2024

Mercedes předvedl v Belgii nevídaný obrat. V pátek měl tým hrozný den, ale víkend zakončil s double, ze kterého se však bohužel radoval jen asi dvě hodiny. George Russell ukázal, že týmy nevyhodnotily degradaci pneumatik správně a doslova okradl všechny kolem sebe včetně Lewise Hamiltona, který byl po závodě spokojen s druhým místem, ale připomněl, že nechtěl zastavit dvakrát.

Mercedes v pátek nasadil vylepšené díly, ale ty se v sobotu na autě už neobjevily. Neznámo, zda upgrade nefungoval, ale se starým autem se oba jezdci předvedli ve vynikající formě. Čtvrté místo v kvalifikaci připsal Lewis Hamilton počasí, ale nedělní závod dokázal, že v Mercedesu se skrýval obrovský potenciál.

„George odvedl fantastickou práci. Určitě si to prohlédnu ještě jednou, ale rozhodně ukázal něco úžasného. Pokud mám být upřímný, šlo to poměrně hladce, měl jsem spoustu tempa a životnosti v pneumatikách, ale závod neskončil podle plánu,“ řekl Lewis Hamilton na tiskové konferenci ve Spa.

Sedminásobný šampion dokonce ani nepovažoval Russella za svého soupeře. Ve vysílačce se inženýra ptal na tempo Oscara Piastriho za ním, ne na týmového kolegu. Stratégové ho povolali do boxů i podruhé, aby pokryli pokus o undercut ze strany Charlese Leclerca a Landa Norrise. Zdálo se, že Russell se pohybuje v území nikoho, ale ten dokonale proklouzl pod radarem a nakonec projel cílem jako první, přestože byl po závodě diskvalifikován.

„Pokud jste slyšeli mou vysílačku, tak jsem většinu času navrhoval týmu jednu zastávku,“ prohlásil Hamilton. „Pneumatiky byly podle mě docela dobré, stále měly dostatek životnosti a zrychloval jsem, takže jsem nechtěl zastavit v boxech.“

I když za strategii svému týmu dvakrát neděkoval, rozhodně mu děkoval za auto. V pátek prý Mercedes ztrácel vteřinu na kolo, ale v neděli byl pravděpodobně nejrychlejší ze všech. „Bylo to jako noc a den,“ řekl na margo svého auta pilot Mercedesu.

„Pátek byl pro nás oba katastrofální a bojovali jsme s vyvážením. Dnes však auto ožilo a opravdu mě překvapilo, že jsem se nejprve dostal do vedení a potom všem unikal. Jak jsem řekl, už léta jsem to neměl takhle pod kontrolou,“ dodal spokojený Hamilton.

Související zprávy

Diskuze