logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris: Srážejí mě hlouposti, potřebuji reset

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 7. 2024

Lando Norris nezažil v Belgii moc povedený závod. Poté, co mu nevyšel start ani první kolo, už marně zachraňoval ztracené pozice. Ze šestého místa v cíli rozhodně nejasal.

A to zvláště jako nejbližší vyzyvatel Maxe Verstappena, který si odpykal penalizaci a startoval až jedenáctý. Norris přesto na Nizozemce znovu v šampionátu ztratil, protože do cíle dojel těsně za ním.

„Auto bylo okej, i tempo, ale těsné následování a předjíždění bylo téměř nemožné. Nedalo se s tím moc dělat,“ zněla první slova Landa Norrise po závodě.

O tom, že předjíždění ve Spa bylo opravdu obtížné, jsme se přesvědčili při závěrečné bitvě o vítězství, když Lewisu Hamiltonovi nepomohly vůči Georgeovi Russellovi ani výrazně čerstvější pneumatiky. Pokud by však Lando znovu nechyboval na startu, možná by i on v závěru bojoval o prvenství s Mercedesy. Tak zůstal ve stínu Oscara Piastriho, dnes lepšího z jezdců McLarenu.

Všechno se začalo opět hroutit na startu. „V první zatáčce jsem se snažil vyhnout problémům a mít jistotu, že nechám vedle sebe dostatek místa, a nikdo mě netrefí. Namísto toho jsem se však sám dostal mimo trať. Špatně jsem to odhadl. Srážejí mě hlouposti, které přitom nejsou nijak komplikované,“ sypal si britský jezdec popel na hlavu.

Slovní spojení promarněná šance používáme u McLarenu již prakticky po každém víkendu mimo toho předešlého v Maďarsku. Zní až šokující, že papájoví mají v této sezóně na kontě o jedno vítězství méně než Mercedes, který byl přitom během velkého průběhu ročníku výkonnostně výrazně za nimi.

A i dnes z toho mohl Norris vytěžit vůči Red Bullu podstatně víc. Letní přestávka mu proto může padnout vhod. „Jako tým jsme v dobré formě, z tohoto pohledu si tedy přestávku nepřeji. Osobně však potřebuji reset. V posledních 3-4 závodech jsem předal spoustu bodů kvůli hloupým věcem, chybám, špatným startům či nevydařeným prvním zatáčkám.“

Dnešek tedy britský pilot vzal kompletně na sebe. „Tým odvádí fantastickou práci, i dnes jsme měli velmi dobré tempo, z čehož se těším. Věřím, že se po letní pauze vrátím silnější,“ prohlásil.

Namísto velkého množství předjížděcích manévrů jsme byli v Belgii svědky zajímavé strategické bitvy. Změny pravidel před sezónou 2022 usnadnily následování a předjíždění na tratích, kde to bývala v minulosti často procesí, jako například v Maďarsku.

Podíváme-li se však například na Monzu či Spa, tam jsme od roku 2022 tedy nebyli svědky velkých show přímo na trati. Na druhé straně, v dnešní strategické zápletce si ti praví fanoušci F1 našli to své.

„Myslím, že dnes jsme viděli na trati jen pár předjetí. Většina se udála v boxech. Fakt to bylo v tomto směru o ničem. Nějaké manévry tam byly, ovšem jen pokud jste měli výhodu o 10 kol mladších pneumatik. My jsme byli rychlí, ale nedokázali jsme maximalizovat to, co jsme měli k dispozici,“ uzavřel Lando Norris.

Související zprávy

Diskuze