logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton děkuje nebesům: Na suchu bychom se s obtížemi dostávali do nejlepší desítky

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Na vodě je to vždy tak trochu loterie. Vše záleží na načasování a ochotě riskovat. V Mercedesu absolvovali velmi náročné páteční tréninky, po kterých provedli na autě nemalé změny a v podstatě zahodili vylepšení přivezená do Belgie. To dostalo tým do velmi nejisté situace, ale po čtvrtém místě Lewise Hamiltona a sedmém George Russella nemusí být naprosto nespokojení.

V Mercedesu po pátku zahodili v podstatě všechny vylepšené díly a vrátili se ke staré specifikaci monopostu. Tým se zatím nevzdává a inženýři prý v továrně vyhodnotí posbíraná data. Rozhodli se však vrátit k něčemu, co dobře znají, i když pro deštivý třetí trénink si auto ve Spa vůbec nevyzkoušeli.

Kvalifikace na vodě však pro všechny znamenala vstup na málo probádané území, za což byl rád Lewis Hamilton, podle něhož by to jeho monopost W15 měl mnohem těžší na suché trati. „Když začalo pršet, věděl jsem, že máme šanci na přední umístění a tyto podmínky jsem preferoval,“ řekl sedminásobný šampion pro televizi Sky, který po čtvrtém místě v kvalifikaci nakonec odstartuje ze třetího místa.

„Myslím si, že na suchu bychom se jen s obtížemi dostali do nejlepší desítky. Určitě by to bylo obtížné. Na mokré trati záleželo především na načasování. Potřebujete se dostat na trať ve správný čas a myslím si, že my jsme vyjeli příliš brzy, protože jsme byli úplně první na okruhu. Tady jsme využili naše jediné čerstvé pneumatiky a pak jsme už neměli další na druhý pokus. Je to trochu nešťastné, ale jsem rád, že jsem zapsal alespoň takový výsledek,“ řekl Hamilton.

I když není nevděčný, sedminásobný mistr světa dal jasně najevo, že mohl skončit lépe, ale své pneumatiky si jednoduše minul v dřívější fázi kvalifikace. „Ano, myslím si, že kdybych měl další čerstvou sadu gum, bojoval bych o první řadu,“ dodal Lewis.

Třetí místo na startu však vzhledem k páteční formě Mercedesu není k zahození. Nezapomeňme, že hned po zhasnutí červených světel čeká piloty dlouhá rovinka Kemmel, na které se Hamilton může vyvézt v zákrytu za Pérezem a Leclercem a potenciálně útočit i na vedoucí pozici.

„Red Bully a McLareny jsou na této trati mnohem rychlejší než my, Ferrari je na tom přibližně podobně. Max se přes nás rychle dostane, protože jejich auto je podle mě nejrychlejší tento víkend, takže udržet se na pódiové příčce bude pekelný boj, ale já jsem připravený,“ řekl odhodlaně Hamilton.

Související zprávy

Diskuze