logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris se v pátek necítil stoprocentně komfortně, Piastri neodepisuje Verstappena

Lando Norris
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2024

McLaren MCL38 na úvod belgického víkendu potvrdil svůj status nejrychlejšího monopostu na startovním roštu. Piloti britského týmu obsadili ve druhém tréninku na okruhu Spa první a druhé místo a dokonale navázali na formu z posledních týdnů. Lando Norris přitom po skončení pátečního programu přiznal, že to mohlo být ještě lepší.

Okruhy v Maďarsku a Belgii nemohou být svým charakterem odlišnější. Z Budapešti – jedné z nejpomalejších tratí v kalendáři – jsme se přesunuli do Spa – na jednu z nejrychlejších –, ale jména v čele výsledkové listiny se nezměnila. McLaren nadále vede startovní pole.

„Byl to dobrý den, ale pořád je to těsné a náročné. Red Bull je velmi rychlý a já jsem se dnes v autě necítil moc komfortně. Doufám, že když se zítra ráno vzbudím, budu se v kokpitu cítit lépe. Pokusíme se napravit pár věcí a uvidíme,“ řekl po skončení pátečního programu Lando Norris.

„Vím, že z pohledu na časy to vypadá dobře, ale při jejich dosahování jsem se necítil dvakrát komfortně, takže doufám, že se dostanu víc do rytmu a můj pocit se zlepší,“ dodal Lando.

Norris přesto zdolal týmového kolegu Oscara Piastriho a Maxe Verstappena o dvě desetiny vteřiny. Představa, že to dokázal, i když se v autě necítil stoprocentně komfortně, musela nahnat strach soupeřům. Lando však jedním dechem dodal, že McLaren potřebuje vylepšit „jen“ detaily.

„Nevím, co musíme udělat, protože jsem právě vystoupil z auta, ale nemyslím si, že máme před sebou hodně práce. V poslední době dokážeme přijít na okruh a dostat se poblíž optimálního okna. Už nepotřebujete přes noc od základů změnit celé auto. Pokud byste to náhodou museli udělat, znamenalo by to, že jste se na víkend dostatečně nepřipravili. Máme dobré nastavení a auto funguje, jen můj pocit zatím nebyl stoprocentní,“ konstatoval Norris.

Piastri neodepisuje Verstappena

Jeho týmový kolega Oscar Piastri udělal přesně to, co jeho tým potřebuje – zařadil se hned za Norrise. McLaren se vrací do boje o titul v Poháru konstruktérů a ve srovnání s Red Bullem není jeho největší zbraní ani tak nejrychlejší monopost, ale právě vyrovnaná jezdecká dvojice.

„Určitě to byl z naší strany kvalitní den,“ řekl po pátku spokojeně Piastri. „V prvním tréninku jsme vypadali dost rychlí a v tom druhém jsme se ještě zlepšili. Zdá se, že jsme v dobré pozici. Máme za sebou hladký den, prošli jsme si naším naplánovaným programem a hodně jsme se naučili. Cítím se dobře, i když počasí to všechno v sobotu asi hodí do koše.“

Hlavním soupeřem pilotů McLarenu je a bude Max Verstappen. Pilot Red Bullu ztratí po výměně motoru deset míst na startu nedělního závodu. Pro kluky z Wokingu je to ideální situace k dalšímu snížení ztráty v Poháru konstruktérů, ale Piastri v tomto směru vyzývá k opatrnosti.

„Určitě je to lepší, než kdyby startoval vpředu. Nemyslím si však, že Maxe můžete odepsat. Na této trati byl v posledních letech velmi rychlý a dnes vypadal opět rychlý. Očekávám, že se probije startovním polem. Doufejme, že se dobře kvalifikujeme a získáme po startu trochu náskok,“ řekl s nadějí Piastri.

Související zprávy

Diskuze