logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull nasbíral v pátek hromadu dat, Verstappen se musí soustředit na závody

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2024

Red Bull přišel do Belgie s misí. Po neúspěšném víkendu v Maďarsku potřebuje obnovit pořádek a na rychlé trati ve Spa, která by měla RB20 vyhovovat, zapsat kvalitní výsledek s oběma piloty. Max Verstappen je pod tlakem vlastního počínání v Budapešti a penalizace za výměnu motoru, Sergio Pérez zas má nahnutou svoji budoucnost ve Formuli 1.

Red Bull odstartoval víkend zprávou, že Max Verstappen dostane v Belgii nový spalovací motor a odstartuje přinejlepším jedenáctý. Jeho naděje na plný bodový zisk tak už od prvního dne vypadají dost nelichotivě. Páteční tréninky ve Spa zahájil Nizozemec suverénně nejrychlejším časem v prvním tréninku, ale na konci toho druhého se už nacházel o dvě desetiny za Landem Norrisem.

„Vyzkoušeli jsme toho hodně, protože je to klasické Spa, kde v prvním a třetím sektoru chcete co nejvyšší maximálku na rovince, ale v dlouhém prostředním sektoru potřebujete rychlost v zatáčkách. Vždy je zde náročné najít správný balanc, proto jsme chtěli vyzkoušet pár věcí a zjistit, co můžeme zlepšit. Nyní se podíváme na data a zanalyzujeme náš den,“ řekl po pátku Max Verstappen.

„Myslím si, že den jsme začali vcelku pozitivně, ale druhý trénink možná nebyl tak dobrý. Nyní máme po všech změnách pár věcí, na které se potřebujeme podívat. Doufám, že to dokážeme dát dohromady zvlášť na závod, protože po výměně motoru musím startovat o něco více vzadu,“ dodal Max.

Jak sám řekl, v pátek hodně experimentoval se zadním křídlem. Zdá se, že tým zvolí specifikaci s vyšším přítlakem a umožní mu, aby se přiblížil v zatáčkách. Na rovinkách to bude nevýhoda, ale pokud se v neděli nezformuje DRS-vláček, tak by se s pomocí otevřeného zadního křídla mohl probojovat dopředu. Nezapomeňme přitom, že větší zadní křídlo pomůže i v potenciálně deštivé kvalifikaci. „Samozřejmě, že chcete dobrou kvalifikaci, ale nejdůležitější je závod a právě na ten se soustředíme,” dodal Verstappen na závěr.

Maxův týmový kolega Sergio Pérez pravděpodobně vstupuje do víkendu s nožem na krku. Christian Horner v pátek naznačil, že Mexičan se v Belgii musí předvést. Bohužel, v pátek se mu to nepodařilo, když v obou trénincích zaostal za Verstappenem asi o sekundu.

„Hodně jsme si hráli s nastavením, ale nedokázali jsme z auta vyždímat maximum. Máme však hromadu informací a obě auta se značně lišila, takže se musíme přehrabat množstvím dat na kvalifikaci a hlavně na závod, protože asfalt se zásadně změnil a degradace se zdá být dost extrémní,“ řekl po skončení pátečního programu Sergio Pérez.

Související zprávy

Diskuze