logo F1zpravy.czF1online.sk

Rosberg kritizuje Maxovu jízdu i přístup: Měl dostat trest a nehrát si do noci na počítači

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 7. 2024

Max Verstappen potvrdil v Maďarsku svou pověst “bad boya”. I když téměř sám nese na ramenou celý tým, jeho chování a reakce si ve vypjatých bojích se silnými soupeři získávají stále více kritiků. Začalo to v Rakousku incidentem s Landem Norrisem a jen o pár týdnů později čelí Nizozemec další lavině.

Osud to zařídil docela zajímavě, když seslal Nica Rosberga jako experta právě do Maďarska. Hungaroring totiž letos viděl napínavý závod plný kontroverzí. Pokud jde o pozornost, Max nikdy není daleko od jejího centra a jinak tomu nebylo ani v Budapešti.

Zkusme si to shrnout. Na startu nadával týmu i komisařům, když musel vrátit druhé místo Landovi Norrisovi, nadával na auto, zkritizoval stratégy, kolidoval s Lewisem Hamiltonem a následně ho označil za viníka (experti i komisaři to viděli jinak) a nakonec vyslal vzkaz všem, že jakoukoli kritiku na jeho adresu si mohou strčit za klobouk. K tomu všemu bychom mohli připočítat výkřiky do vysílačky v sobotní kvalifikaci, po které naznačil, že někteří lidé v týmu nemají správný přístup k aktuální situaci.

Verstappen se pořádně zlobil a tentokrát ho nedokázal zchladit ani obvykle pragmatický inženýr GP Lambiase, který si k Maxovi rozhodně dovolí víc než jeho šéf Christian Horner – mimochodem, pro nizozemskou televizi zkritizoval Nizozemec i Lambiaseho přístup při komunikaci s ním.

Ať už ho milujete, nebo nenávidíte, toto je Max Verstappen a přesně tohle je důvod, proč polarizuje fanouškovskou obec. Pomohlo mu to na vrchol a mnoho z těchto vlastností sdílí s dalšími velkými šampiony historie. Otázka je, jestli to v Maďarsku nepřehnal.

„Sklenice s frustrací začíná přetékat, co nás jako diváky baví sledovat,“ zhodnotil Verstappenova vyjádření Nico Rosberg. „Je to nemalá změna v porovnání s dominancí Red Bullu, že?“

Ten měl na Maxův incident s Lewisem Hamiltonem i následná vyjádření nizozemského závodníka jednoznačný pohled. „Předpokládám, že Max neviděl opakované záběry. Pokud je viděl a přesto to tvrdí, tak by mu někdo měl říct, že tam byla zatáčka, do které se Lewis snažil zatočit. Jsem si jist, že dostane pětisekundový nebo desetisekundový trest a skončí za Sainzem,“ prohlásil Rosberg.

Inu, podobně to viděli i mnozí další, například komentátor televize Sky Martin Brundle, který v přímém přenosu řekl: „Pokud je to někoho chyba, tak Maxova. Je jasné, že ztratil kontrolu nad autem. Nyní je na komisařích, zda to vyhodnotí jako závodní incident, nebo potrestají Verstappena.“ Komisaři si po závodě zvolili druhou možnost.

Nebylo to přitom poprvé tento víkend, co si Rosberg vyšlápl na Verstappena. Mistr světa z roku 2016 vyzdvihl přístup a profesionalitu pilota McLarenu Landa Norrise, zatímco Maxe v tomto směru zkritizoval. „Mluvil jsem s Landem včera večer a byl jsem ohromen. Naučil se, jak se stát profesionálnějším sportovcem,“ řekl bývalý pilot Mercedesu.

„Když začínal v F1, zejména v dobách s týmovým kolegou Danielem Ricciardem, neusiloval o dokonalost. Tento víkend však šel spát ve 23:05, ne 23:00, a budíček měl v 8:05, snídaně nachystaná s připraveným jídelníčkem. To je velmi profesionální a rádi něco takového vidíte,“ řekl Rosberg, který se následně vyjádřil i k Verstappenovi.

„Podívejte se na Verstappena, který byl vzhůru do třetí ráno a závodil na simulátoru. To je trochu zklamání, ne? Ukazuje to, že si až příliš zvykl na dominanci,“ dodal Rosberg.

Související zprávy

Diskuze