logo F1zpravy.czF1online.sk

Jak Piastri slavil vítězství? Zpožděný let, přistání na náhradním letišti a Big Mac

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2024

Když Lando Norris vyhrál v Miami první velkou cenu, Zak Brown ho ve vysílačce informoval, že jeho let domů se odkládá a bude se slavit. První vítězství je vždy příležitostí se pořádně vyřádit, ale v nabitém programu pilota F1 je to těžší a těžší. První vítězství v kariéře nedosáhl Oscar Piastri tím nejslavnějším způsobem a ani jeho oslava prý nebyla jako vystřižená z filmu o Jamesi Huntovi.

McLaren to v neděli naprosto nezvládl po komunikační stránce. Dlouhá kola se nevědělo, zda se Lando Norris podřídí příkazu týmu. Nakonec to udělal a Oscar Piastri zvítězil poprvé v kariéře, ale průběh závodu zanechal trpkou pachuť za tímto důležitým okamžikem v kariéře australského mladíka.

Bohužel, tento příběh se příliš nezlepšil ani v hodinách po odchodu z Hungaroringu. Kdo očekával oslavu v nočním klubu, ponocování a vjezd s autem do bazénu, ten bude zklamán. Neděle večer se totiž pro Oscara proměnila v torturu.

„Nebyla to nejnablýskanější after party. Let z Budapešti měl velké zpoždění a poté jsme přistáli na náhradním letišti. Přítelkyně mě čekala doma, ale já jsem přišel až v pět hodin ráno. Pár hodin jsme si pospali a to je asi všechno,“ popsal hororovou cestu domů Oscar Piastri.

Hororový návrat přitom neposlouží jako dobrý příklad zdravého stravování pro mladé sportovce. V podstatě se však dá říci, že to byla oslava prvního vítězství, protože Oscar jako čerstvý vítěz závodu F1 měl právo na porušení přísného jídelníčku.

„Jedli jsme v McDonaldu,“ přiznal Piastri. „Vracel jsem se společně s dalšími jezdci, byli se mnou Lando, Alex Albon a pár dalších. Dal jsem si Big Mac, domů jsem se dostal v pět ráno a to je všechno k mé oslavě. Opravdu, jen pár pilotů F1, pár hamburgerů a kuřecí nugety. Let měl zpoždění asi tři nebo čtyři hodiny a nikde v okolí se nedalo sehnat jídlo. McDonald byl nejbližší a nejjednodušší řešení.“

Osud to někdy takto zařídí. Podle Oscarových slov nebyl na trati ani jeho manažer Mark Webber, který prý za celý život zmeškal „jen tři nebo čtyři závody“ svého svěřence a nakonec se do tohoto skromného seznamu zařadilo i první vítězství. Podobně je to s jeho přítelkyní Lily, která ho na závodech pravidelně doprovází. I ona však v Budapešti chyběla.

Nakonec ho tedy doplnili „jen“ jeho kolegové z okruhu. Mezi nimi byl i Lando Norris, který mu tři kola před koncem vrátil vedoucí pozici. Podle Piastriho mezi nimi nepanuje po vypjatém závodě napětí nebo nevraživost.

„Jsme v pohodě,“ řekl o společném čase v McDonaldu. „Během letu domů jsme hráli Monopoly. Všechno je v pořádku, jen Alex Albon nás naučil pár věcí o tom, jak se mají hrát Monopoly!“

Související zprávy

Diskuze