logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris: Vítězství jsem se nevzdal, ztratil jsem ho na startu

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2024

Emocemi nabitá Velká cena Maďarska poskytla množství příběhů. O hlavní zápletku se postarali piloti McLarenu se svým týmem. I když to po double zní neuvěřitelně, boxová zeď stáje z Wokingu závod opět nezvládla. Jejich chybu nakonec napravil Lando Norris, který se neochotně podřídil pokynům týmu a vrátil vedení Oscaru Piastrimu.

McLaren v Maďarsku podnikl undercut na vlastního lídra závodu. Lando Norris byl dvakrát povolán do boxů před týmovým kolegou a po druhé zastávce se ocitl ve vedení. Paranoidní McLaren se obával undercutu ze strany Hamiltona, i když ten měl poměrně velkou ztrátu a před Norrise se mohl dostat jedině v případě nevydařeného pit stopu.

Piastri zůstal na trati o dvě kola déle a přišel o vedení. Až zde začal McLaren přesvědčovat Norrise, že první místo a vítězství ve skutečnosti patří Oscarovi. Následovala dlouhá kola hloupých pokynů, vysílaček a vyjednávání, až se nakonec Lando podřídil a uvolnil cestu Piastrimu.

McLaren zapsal cenné double, po kterém však zůstala hořká pachuť v ústech. Norris se zachoval správně a také na tiskové konferenci po závodě udržel řady týmu pevně sevřené při otázce, zda bylo těžké se vzdát vítězství. „Nevzdal jsem se vítězství, ztratil jsem ho na startu,“ odpověděl čestně Lando.

„Vím, že každý to bude chtít vyprávět jako příběh o tom, jak jsem se vzdal vítězství, ale to jsem neudělal. Šel jsem jako první do boxů a undercut byl přirozeným důsledkem tohoto rozhodnutí. Tým mi předal vedoucí pozici a já ji vrátil. Nic víc,“ vysvětlil Norris.

Je snadné si představit, že na konci sezóny ho tato čestnost může vyjít draho. Britský závodník se svým týmem honí Red Bull. Souboj v Poháru konstruktérů se v Maďarsku otevřel a McLaren se dotáhl na rozdíl 51 bodů, Lando ztrácí na Maxe Verstappena 76 bodů, což se zdá jako velká ztráta, ale ne nedostižná.

Bude Norris v budoucnosti sobečtější? „To záleží,“ odpověděl váhavě Lando. „Svým způsobem to nebyla moje chyba, že jsem se dostal do této situace. Tým měl zkrátka povolat Oscara jako prvního a mohli jsme se vyhnout této diskusi.“

„Myslím si, že jako tým jsme možná mohli udělat věci trochu jinak. Určitě si o tom promluvíme. Oscar si dnes zasloužil vyhrát. Odvedl úžasnou práci. Dostal mě na startu a vyhrát svůj první závod je vždy speciální pocit. Nechám ho, ať si to užije. Pro celý tým je to neuvěřitelný víkend,“ dodal Norris.

Související zprávy

Diskuze