logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri prozradil, že žebro mu zlomila špatně přizpůsobená sedačka

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala22. 8. 2024

Oscar Piastri během letní přestávky prozradil, že Velkou cenu Maďarska odjel se zlomeným žebrem. Netušili jsme však, kdy k tomuto zranění došlo ani co jej způsobilo. Australský závodník nyní prozradil více detailů.

Čerstvý vítěz závodu F1 se během léta pochlubil fotografiemi z Velké ceny Maďarska. Mezi záběry ze závodu a oslav se však objevila i rentgenová snímka, kterou nikdo nečekal, a na ní zlomené žebro.

Oscar Piastri se ve čtvrtek před VC Nizozemska k tomuto tématu vrátil a prozradil, jaké následky může mít nesprávně připravené sedadlo. „Na začátku roku si vyrábíte sedadlo a někdy vám to trochu nevyjde. Na některých tratích se to neprojeví, ale od Barcelony, přes Rakousko po Silverstone jsme měli tři okruhy, které jsou dost náročné.“

„V tom bodě působil tlak, až mi to [žebro] prasklo,“ říká pilot McLarenu. „Teď je to však opět všechno v pořádku. Sedadlo jsme vyměnili a v podstatě okamžitě se to napravilo. Takže ano, už je všechno v normálu.“

Jelikož Piastri neměl žádnou tvrdou nehodu, po které by musel absolvovat rozsáhlejší vyšetření, rozsah jeho zranění nebyl zpočátku zřejmý. Na rentgenovém snímku bylo datum 15. července, tedy pondělí po Velké ceně Velké Británie, ale ke zranění mělo dojít o něco dříve.

„Sken byl ze dne po Silverstone, ale určitě se mi to zlomilo před Silverstone,“ vzpomíná Piastri a pokusil se i vypočítat, kolik závodů takto odjel. „Řekl bych, že tři. Ano, určitě se to stalo někdy kolem VC Rakouska.“

„V Barceloně jsem to určitě trochu cítil, ale od Rakouska to už bylo dost bolestivé. Pár dní to bylo dost špatné. Změnili jsme to však a už se to zlepšovalo i během jízdy, takže všechno je v pohodě,“ uklidnil rodák z Melbourne.

I když Piastri v Maďarsku a Belgii jezdil se zlomeným žebrem, díky přesněji přizpůsobené sedačce už necítil takovou bolest jako v Rakousku či Velké Británii. Nic jiného se však ani dělat nedalo, jen upravit sedadlo a doufat, že to bude stačit.

„Identifikovali jsme problém, co jsme mohli na sedadle upravit, a i když jsem to měl zlomené, bolest po těchto změnách dost ustoupila. V Budapešti a ve Spa se to dokonce už ani nezhoršovalo, ve skutečnosti to bylo lepší,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze