logo F1zpravy.czF1online.sk

Mělo ponocování vliv na Verstappenovu náladu? Nesmysl, zní z Red Bullu

Max Verstappen, Christian Horner a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2024

Max Verstappen se po Velké ceně Maďarska ocitl pod takovou palbou kritiky, až to některé z nás přeneslo zpět do roku 2018. Obrovská nervozita a vulgarismy směřující na všechny strany – auto, stratégy, tým, komisaře, Lewise Hamiltona. Shodou okolností k tomu došlo po další „šichtě“ za volantem simulátoru, což mnohé vedlo k podezření, zda spolu tyto dvě skutečnosti nesouvisí.

V přímém přenosu zmínil Maxovo ponocování hned několikrát komentátor David Croft a během víkendu to řekl i Nico Rosberg. Je třeba říci, že Verstappen si dovolil podobný kousek i v Imole, kde těsně uhájil vítězství před Landem Norrisem a po závodě z něj bylo cítit únavu.

Během víkendu v Budapešti se konala další virtuální 24-hodinovka a v neděli ráno obletěl sociální sítě obrázek Verstappena za volantem simulátoru o třetí hodině nad ránem. I když závod se svou posádkou vyhrál, po startu Velké ceny Maďarska byl Max ještě nervóznější než obvykle. Každý z nás je podrážděný, když se dobře nevyspí, ale v případě holandského závodníka stál za nervozitou spíše vývoj závodu, nedotáčivost auta či strategie, nikoli ponocování.

„V Imole byl vzhůru ještě déle, takže nevím, kde se vzaly ty řeči. Kromě toho závod vyhráli,“ prohlásil poradce Red Bullu Helmut Marko, který je známý jako ranní ptáče a s oblibou už v šest ráno vyvolává svým juniorským jezdcům, zda jsou vzhůru a naplno trénují.

„Max má jiný biorytmus než já nebo jiní lidé. Pro něj není neobvyklé, že šel spát v takovém čase. Například v Zandvoortu se neprobudil v deset dopoledne, kdy nad motorhome týmu létaly vrtulníky. Má svůj spánkový režim a dodržel ho, takže podobné řeči jsou prostý nesmysl,“ prohlásil Marko.

Přidal se také Christian Horner. „Lidé z toho vyvozují vlastní závěry, ale Max ví, co potřebuje. My důvěřujeme jeho úsudku. Ví, co je potřeba pro jízdu ve Formuli 1, vyhrávání závodů a získávání titulů. Kromě toho pracujeme jako tým, takže jakékoli diskuse o případném zlepšení proběhnou za zavřenými dveřmi, ne před mikrofony médií,“ uvedl boss Red Bullu.

Marko a Horner se vyjádřili i k vysílačkám

I kdyby byla za Verstappenovým vyjadřováním ve vysílačce únava, je namístě otázka, zda je takové chování vhodné. Očividně i jeho inženýr GP Lambiase toho měl po krk, přestože Horner odmítá, že by nazval Maxe „dětinským“.

„Nemluvil o Maxovi. Podle mě mluvil o ostatních, kteří si ve vysílačkách stěžovali na penalizace. Jezdci vědí, že komisaři poslouchají vysílačky a proto se usilují ovlivnit tresty pro soupeře,“ řekl šéf Red Bullu.

Ten však jedním dechem dodal, že každý závod je příležitostí ke zlepšení. „Jsme spolu už osm let a je jasné, že některé věci jsme dnes mohli udělat lépe. Budeme o tom mluvit jako tým. Asi každý viděl, že potřebujeme zlepšit naši výkonnost a tvrdě na tom pracujeme. Všechny nezbytné diskuse však proběhnou za zavřenými dveřmi,“ uvedl Horner.

Sám Marko na toto téma dodal, že před samotnou diskusí se potřebují ujistit, že emoce vychladnou. „Postaráme se, aby se to odložilo na správný čas. Čím více času bude mezi jednotlivými setkáními, tím to bude lepší,“ řekl Rakušan.

Související zprávy

Diskuze