logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri vyhrál VC Maďarska se zlomeným žebrem

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala11. 8. 2024

Oscar Piastri se v červenci stal 115. vítězem závodu Formule 1. Cesta k jeho premiérovému triumfu však měla daleko do standardní. Kromě toho, že do hry vstoupila týmová strategie, svou roli sehrálo i zlomené žebro.

Australan uprostřed letní přestávky na sociálních sítích zveřejnil příspěvek, ve kterém vybral několik fotografií z vítězné VC Maďarska. „První část sezóny je za námi. První vítězství ve velké ceně. První zlomená kost. Žebro si užívá přestávku,“ napsal Oscar Piastri v doprovodném textu k fotografiím.

Na poslední z nich se objevil záběr z ultrazvuku, na kterém je skutečně vidět zlomenina. Na snímku je Piastriho jméno a datum 8. července 2024 — pondělí po Velké ceně Velké Británie. Všechno tedy nasvědčuje tomu, že se zlomeninou odjel i závod v Maďarsku. Během soutěžního víkendu však o tom neinformoval.

V tuto chvíli netušíme, co toto zranění způsobilo. Piastri v Silverstonu neměl nehodu, po závodě jsme nic nezachytili a on sám původ zlomeniny nevysvětlil. Nicméně odkaz, že pauza žebru prospívá, naznačuje, že v pořádku nebyl ani ve Spa-Francorchamps, kde obsadil druhé místo.

Piastri není prvním jezdcem, který nastoupil do velké ceny se zraněním, ale se zlomeným žebrem jich nebylo mnoho — pokud vůbec nějaký. Podezření na něj měl po nehodě v roce 2020 Romain Grosjean. Rentgenové snímky nic neukázaly, ale kvůli popáleninám musel Francouz poslední závod sezóny tak jako tak vynechat.

Fernando Alonso na VC Austrálie 2016 utrpěl nejen zlomeninu žeber, ale také menší pneumotorax. Španělovi tehdy hrozilo, že bude muset vynechat závod v Bahrajnu.

„Tohle není jako zlomenina nohy nebo ruky, při které to umíte s bolestí vydržet. Je to hruď, ve které jsou orgány, takže s tím neumíte mnoho udělat,“ řekl v roce 2016 Fernando Alonso, který si nebyl stoprocentně jistý tím, že mu lékaři dají před VC Bahrajnu zelenou.

Nakonec ji nedostal, přestože chtěl jezdit přes bolest. Zaskakoval za něj Stoffel Vandoorne.

Související zprávy

Diskuze