logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamiltona rozesmála obvinění Verstappena: Kdyby to měl pod kontrolou, tak mě předjede

Lewis Hamilton
© Screenshot/Sky F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 7. 2024

Rivalita Maxe Verstappena a Lewise Hamiltona ještě napíše nejednu kapitolu. Po dramatickém a kontroverzním roce 2021 začal Red Bull novou éru dokonalým způsobem a Mercedes ji vůbec nezachytil. Přesto přinesly roky 2022, 2023 a 2024 několik příkladů pokračující rivality a posledním je Velká cena Maďarska.

Dva několikanásobní šampioni si zkřížili zbraně hned dvakrát. Poprvé krátce před polovinou závodu ve druhém stintu, kdy Hamilton přebrzdil v první zatáčce a daroval Verstappenovi vynikající příležitost k útoku. Obvykle klinicky přesný Max ji však nevyužil, nevešel se do druhé zatáčky a musel to zkoušet znovu.

Druhý pokus dostal krátce před koncem závodu. Měl čerstvější pneumatiky a pravděpodobně i rychlejší auto. Pilot Red Bullu to poslal na vnitřní stranu do první zatáčky, ale zjevně to trochu přehnal, přebrzdil a dva rivalové se srazili koly. Kolize mohla skončit mnohem hůř, ale v tomto případě si Hamilton udržel třetí místo a Verstappen po krátkém letu vzduchem spadl na páté.

Kdo byl na vině? Verstappen za incident viní Hamiltona a jeho pohyb na brzdách, ale když pilotovi Mercedesu přednesla tento argument reportérka televize Sky Rachel Brooks, sedminásobný šampion se neubránil smíchu. Potom jako by si uvědomil, že to nebylo vhodné, nasadil vážný výraz a obvinění odmítl.

„Za mě to byl závodní incident,“ prohlásil Hamilton. „Max byl mnohem rychlejší a poslal to dovnitř, já jsem se trochu pohnul ve snaze bránit, ale nechal jsem mu dost místa. On přebrzdil a nemohl zatočit do zatáčky, čímž nabral odlišnou trajektorii a trefil mě do kola. Kdyby měl auto pod kontrolou, tak mě předjede.“

V této chvíli se hodí připomenout, že Max byl v Maďarsku pořádně nervózní. V posledních dvou letech nepotřeboval k vítězství pokaždé dokonalé nastavení, dokonalou strategii a pomoc týmového kolegy. V letošním roce je však situace odlišná a každá drobná chyba je pořádně bolestivá. Ať už Max měl právo být rozzlobený na svůj tým, nebo na komisaře, souboj s Mercedesem i McLarenem prohrál a skončil pátý.

Hamilton měl po pódiu a třetím místě očividně lepší náladu než v sobotu, když se tvářil dost pochmurně. Maďarský závod však opět zapálily jiskru v jeho očích. „Je to velká zábava. Začátkem roku jsme měli problém se dostat do nejlepší desítky, ale vrátili jsme se do boje vpředu, což je skvělý pocit. Samozřejmě nemáme tempo McLarenu a Red Bullu, ale postupujeme a musíme pokračovat ve zlepšování,“ vybízí svůj tým sedminásobný šampion.

„Jsem hrdý na všechny v továrně za jejich neúnavnou práci. Potřebujeme toho přinést víc a doufám, že jednoho dne budeme mít čisté tempo kluků před námi. Když se nám to povede, tak se do nich s Georgem pustíme,“ vzkázal odhodlaně Hamilton.

Související zprávy

Diskuze