logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris si s Piastrim promyslí taktiku na start. Verstappena vyzval, ať nedělá „Bottase“

Lando Norris a Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2024

McLaren zahájil druhou polovinu sezóny tím nejlepším možným způsobem. Když chce vyzvat Red Bull alespoň v boji o Pohár konstruktérů, přesně takové dny potřebuje. První a druhé místo na startu, Verstappen třetí, trápící se Pérez šestnáctý. V neděli už McLaren nesmí zaváhat, potřebuje zhrabnout body a dotáhnout se na Red Bull.

První a druhé místo v kvalifikaci je potvrzením formy McLarenu i vyrovnanosti jezdecké dvojice tohoto týmu. Red Bull se na něco takového nemůže spolehnout, ale teď je důležité, aby stratégové na boxové zdi a piloti na trati nezaváhali. McLaren v Maďarsku nutně potřebuje doručit výsledek.

„Bylo to dobré kolo, zejména s jednou sadou pneumatik – ostatní měli dvě. Rozhodně jsem tedy byl pod větším tlakem, ale tak je to ještě sladší. Vybojovat pole position je vždy pěkný pocit, první a druhé místo je ještě hezčí, takže to byl pro nás dobrý den,“ řekl Norris po skončení kvalifikace.

Start je v Maďarsku vždy extrémně důležitý, protože na této trati se velmi těžko předjíždí a po zhasnutí červených světel se zde zvyknou dít velké věci. Viděli jsme to i v roce 2021, kdy Valtteri Bottas vyřadil ze závodu Norrise, Péreze a těžce poškodil monopost Maxe Verstappena. McLaren bude pro úspěch potřebovat, aby do druhého kola vcházel na prvním a druhém místě.

„Max, nabereš mě zezadu? Nebylo by hezké, kdybys to dal na Bottase,“ řekl s úsměvem Norris pilotovi Red Bullu na tiskovce. „Ale upřímně, jako vždy si o tom s Oscarem promluvíme. Vždy jsme jezdili čistě, respektovali se a pomohli si, když jsme to potřebovali, takže v tomto směru nemám obavy.“

Lando má s McLarenem všechny důvody k optimismu. Vypadá to, jako by si to tým mohl pokazit jen sám. V Maďarsku se těžko předjíždí, Norris má po svém boku na startu týmového kolegu a v závodním tempu byl McLaren velmi mocný. Otazníkem zůstává strategie, protože tato trať nabízí množství příležitostí k undercutu.

„Už nějaký čas cítíme sebedůvěru, protože jsme byli silní v kvalifikacích i závodech. I špatný den znamenal třetí nebo čtvrté místo, dobrý den však přinesl šanci na vítězství. Rozhodně tedy máme oba další skvělou příležitost a tým má velkou šanci na dobré body. Přesně to bude v neděli náš cíl,“ řekl Norris.

„Red Bull je však stejně sebevědomý. Nemůžete však říci, že jsme rychlejší, když jsme na pole position o čtyři setiny vteřiny. Pérez měl v pátečním tréninku nejlepší závodní tempo a Max byl druhý nejrychlejší, takže nás v neděli čeká velká výzva,“ konstatoval Norris.

Související zprávy

Diskuze