logo F1zpravy.czF1online.sk

Bottas avizuje, že nabídku Mercedesu nepřijme, nebude-li alespoň dvouletá

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

Čistě z pohledu statistik je Valtteri Bottas nejatraktivnějším pilotem na přestupovém trhu. Mercedes po dvou vítězstvích a jasném zlepšení je zase nejatraktivnějším týmem. Mohli bychom tedy vidět Bottasův návrat do Brackley? Jen pokud mu Toto Wolff nenabídne roční smlouvu, avizuje finský závodník.

Valtteri Bottas prozradil, že jedná s více týmy a podle jeho nedávných vyjádření existuje „99procentní šance“, že bude na startovním roštu i v příštím roce. V rozhovoru pro britský Mirror dokonce mluvil i o tom, že se už „o všem bavil“ s Totem Wolffem, který by mu teoreticky mohl nabídnout sedačku pro rok 2025. Bottase přece zná a mohl by být více než solidní dočasná náhrada, dokud nebude Andrea Kimi Antonelli stoprocentně připraven.

„Zaplnit jedno místo na rok… Nemyslím si, že bych něco takového chtěl nebo v tuto chvíli něco takového potřeboval,“ prohlásil Valtteri Bottas na margo potenciálního ročního návratu do svého starého týmu. „Pro příští sezónu chci něco na více let s jasným plánem na další ročníky a spoluprací na ten čas.“

Fin během svého působení v Mercedesu dostal pokaždé jen roční kontrakt, což jej psychicky vyčerpávalo. V Sauberu pocítil příjemnou změnu a nehodlá se jí vzdát, i kdyby to mělo znamenat odmítnout nabídku od sílícího Mercedesu.

„Myslím si, že potřebuji dobrou výzvu a jasný plán. Pokud bych šel jen do toho jednoho roku, tak bych se opět ocitl na startu a zkoumal bych, co dál. S Totem jsme dobří přátelé a samozřejmě o všem jsme se vyprávěli,“ prozradil Bottas, který po VC Velké Británie v průběžném hodnocení Poháru jezdců spadl na poslední místo za Logana Sargeanta.

Roční kontrakt by měl další úskalí. Většina týmů v této chvíli hledá jezdce alespoň na dva roky, aby překlenula období přechodu na nová pravidla. Bottasovi by hrozilo, že po sezóně 2025 by už prostě nic nebylo volné.

Realističtější alternativa je setrvání v Sauberu či návrat do Williamsu. Všichni však čekají na to, jak se rozhodne Carlos Sainz. Valtteri Bottas si zřejmě bude vybírat až po něm a o zbývající sedačky se popere s ostatními.

Bottas by byl snad nejraději, kdyby dostal tříletý kontrakt, jaký mu nabídl Sauber. Po pěti ročních smlouvách to byla vítaná změna. „Bylo by fajn mít tuto záruku. Dopředu jsem však věděl, když jsem podepisoval tříletý kontrakt, že po něm to přijde zase. Svým způsobem taková změna může být i vzrušující. S aktuální situací jsem spokojen, zatím je to zajímavé, ale chci to brzy vyřešit. Pak budu opět šťastnější.“

Související zprávy

Diskuze