logo F1zpravy.czF1online.sk

V Mercedesu to už funguje „jako za starých časů“. Wolff avizuje dvojitý balíček novinek

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2024

Mercedesu se po dvou letech analýz, experimentů, vývoje a zklamání podařilo zlepšit svůj monopost. Lewis Hamilton konečně ovládl nedělní závod, ale co je důležitější, ne díky štěstí či náhodě, ale vlastní zásluhou. Toto Wolff má z vítězství obrovskou radost, protože továrna konečně pracuje na plné obrátky bez zbytečných zakopnutí.

Stříbrné šípy teprve před týdnem vyhrály Velkou cenu Rakouska, i když za triumf na Red Bull Ringu si ještě nemohly připsat sto procent zásluh. Kolize Maxe Verstappena a Landa Norrise nabídla vítězství na zlatém podnosu Georgu Russellovi.

Toto Wolff po závodě sliboval, že Mercedes se v této sezóně postará i o vítězství svého zkušenějšího jezdce. Ani on zřejmě nečekal, že na tato slova přijde tak brzy. Počet vítězství na kontě Lewise Hamiltona se přitom může ještě poměrně výrazně navýšit. Už v Maďarsku bude mít šanci získat bezprecedentní 200. pódium v kariéře a 105. triumf.

„Po výkonnostní stránce toho přijde ještě víc,“ slíbil příznivcům týmu Toto Wolff. Mercedes chystá dvojitý balíček, který rozdělí na velké ceny před letní přestávkou. „Přinášíme vylepšení do Budapešti a do Spa. Nesmíme se nechat unést, protože před týdnem jsme profitovali z potyčky, ale teď jsme vítězství získali poctivě. Měli jsme skutečnou rychlost, mohli jste vidět George a Lewise v čele. Téměř za každých podmínek jsme byli v hře.“

Mercedes je na správné koleji a my se můžeme těšit na to, že nám začne míchat karty další žhavý kandidát. Velké ceny by měly být stále napínavější. V Brackley to zkrátka začalo fungovat – asi není náhoda, že zároveň s tím, jak se rozjelo kolo spekulací o flexibilních předních křídlech.

„Před pěti závody jsme nebyli ani mezi kandidáty na pódium a vypadalo to jako třetí rok bez výkonnosti. Pak to klaplo. Najednou nám začalo dávat smysl všechno, co nám do té doby smysl nedávalo. Vývoj má opět výsledky jako za starých časů,“ prohlásil natěšený Wolff, kterému se vybavily vzpomínky na mistrovská léta 2014 až 2021. Tehdy byl sezónní vývoj silnou stránkou Mercedesu. „Nacházíme výkon k dobru, dáváme ho na auto a všechno se to odráží v časech na kolo.“

„V posledních dvou letech to tak nefungovalo. Nedokázali jsme jezdcům poskytnout auto, které by jim umožnilo útočit na vítězství. Je to jako z pohádky, že se nám podařilo s Lewisem vyhrát britský závod na jeho posledním představení zde. Ani jako scénář bychom to lépe nenapsali. Je to důkaz, že v tuto chvíli děláme správné věci,“ usmíval se rakouský miliardář.

Mercedes se brzy s Lewisem Hamiltonem rozloučí a bude-li bojovat tak vysoko až do konce roku, bude to velmi pěkné rozloučení. To ale už německý tým bude koketovat i s potenciálními nástupci sedminásobného šampiona. Wolff Verstappenovi dlouho dvoří a po závodě v Silverstonu mu i lišácky poslal vzkaz přes média.

Může britské vítězství změnit situaci na přestupním trhu? Toto Wolff se zašklebil a ukázal směrem k motorhomu Red Bullu: „Já nevím, ale on [Max] měl v závodě spoustu příležitostí si prohlédnout naše auto!“

Související zprávy

Diskuze