logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez po další „katastrofě“ nechce dovolit, aby ho rozptýlily spekulace o kontraktu

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2024

Se Sergiem Pérezem to letos vypadá špatně a i Velká cena Velké Británie měla od vykoupení hodně daleko. Není se čemu divit, že po šesti nezdařených víkendech se Mexičan stává středem většiny spekulací v padoku.

Tak jako jen před pár dny Sergia Péreze upozornil nizozemský závodník Michael Bleekemolen, kontrakty nezvyknou být vytesány do kamene. A podle zákulisních informací tento není výjimka.

Sergio Pérez má mít ve své smlouvě výkonnostní klauzuli, podle které nesmí po VC Belgie ztrácet na Maxe Verstappena více než 100 bodů. Pokud je tato podmínka skutečná, jen sotva se mu ji podaří naplnit. To by totiž znamenalo, že na dvou velkých cenách před letní přestávkou by musel nalézt o 37 bodů více než Max Verstappen.

„Vím, na čem jsem z hlediska kontraktů a podobných věcí. Nemůžu dovolit, aby mě to rozptýlilo,“ vzkázal Sergio Pérez, kterého se na aktuální situaci zeptala média. „Potřebuji se koncentrovat na následující dva víkendy. To bude hlavní priorita. Jako tým se potřebujeme dostat z tohoto těžkého období.“

Ani v neděli toho Pérezovi moc nevyšlo. V prvním stintu se sice dokázal držet Kevina Magnussena a společně si poradili s více soupeři, ale následně s Charlesem Leclercem přezul na intermediálky. Pro oba to bylo jako skok přes palubu.

„Byla to totální katastrofa. Zariskovali jsme, protože jsme si mysleli, že začne silněji pršet,“ prozradil Pérez, který však v tu chvíli jen plnil příkazy stratégů. „Zastavili jsme a pak jsme na intermediálkách zůstali venku nějakých šest nebo sedm kol, když bylo poměrně sucho. Totálně jsme si zničili pneumatiky, než přišel déšť. Byli jsme mimo o šest nebo sedm kol, což nám v podstatě zničilo závod, protože pak jsem byl v každém stintu mezi lídry a o kolo pozadu. Klesaly mi teploty pneumatik a podobně. Závod jako z noční můry.“

Checo ještě v úplném závěru obul novou měkkou směs. Red Bull měl zálusk na nejrychlejší kolo závodu. Kdyby ho totiž odjel Sergio Pérez, sice by si bod nepřipsal, ale zato ani žádný z jeho soupeřů.

Mexičan nakonec tuto malou bitvu prohrál na celé čáře. V posledním kole byl jen o 0,011 vteřiny rychlejší než Alex Albon na Williamsu a 13 kol starých mediumkách. Jeho úkolem přitom bylo překonat Carlose Sainze, který byl o skoro 1,5 vteřiny rychlejší.

„Jsem rád, že budeme mít menší přestávku. S týmem se potřebujeme přeskupit. Cíl je jasný: Chceme se vrátit do formy. Měli jsme velmi pozitivní pátek, takže toho se chceme držet a jít s tím do Maďarska, které bude podle mě velmi důležité,“ doplnil Pérez.

Související zprávy

Diskuze