logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris se odmítá těšit ze třetího místa: Zahodili jsme vítězství

Lando Norris
© X/F1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 7. 2024

Začíná to být obehraná písnička. Její děj bývá podobný – Lando Norris má reálnou šanci vyhrát závod, případně je i ve vedení, ale vždy až na Miami ho něco srazí na kolena. Dnes to byla kombinace jeho vlastních i týmových špatných rozhodnutí.

Norris si závod prohrál při přezouvání z intermediálních pneumatik na suché. Zastavil o kolo později než konkurence a spolu s týmem zvolil měkkou směs, přitom oproti Lewisu Hamiltonovi a Maxu Verstappenovi měl v rukávu trumf v podobě ještě jedné čerstvé střední sady.

„To, že jsme zastavili o kolo později, jde kompletně na můj vrub. Je to o jezdcově pocitu a poznatcích, kdy přesně zastavit. Lewis v té chvíli odvedl lepší práci,“ konstatoval Lando Norris.

Jak vzniklo rozhodnutí nasadit použité měkké pneumatiky, a ne střední? Ve vysílačce jsme slyšeli diskusi mezi Norrisem a inženýrem Willem Josephem. Zatímco pilot se přikláněl k měkké sadě, argumentujíc stále vlhkou vozovkou, boxová zídka navrhovala střední směs, kterou obul i kolega Oscar Piastri.

„Lewis měl také softy. A vyhrál. Ale bylo to špatné rozhodnutí. Měkké pneumatiky nám nesedí, zatímco Mercedes je na nich výrazně lepší. Toto rozhodnutí bylo mezi týmem a mnou.“

Expert Sky Sports Karun Čandhok to řekl jasně – tým se neměl vyptávat, ale měl jednoduše obout střední směs.

Zatímco na pódiu se Lando Norris držel, když očividně nechtěl překazit krásné emoce krajanovi Lewisu Hamiltonovi, u mikrofonu Sky Sports působil zklamaně, až frustrovaně. Když se ho Natalie Pinkhamová zeptala, jestli i takový den patří k cestě na vrchol, a tedy se z něj může poučit, reagoval až nezvykle rázně.

„Měl jsem vyhrát? Ano! Vyhrál jsem? Ne! Nebudu se tedy přece těšit ze třetího místa. Navíc jsme zase ztratili body oproti Maxovi. Ano, jsou zde pozitiva a spousta dobrých věcí. Na konci však nejsem spokojený ani šťastný. Znovu se vyskytly věci, které nás srazily dolů, a zahodili jsme vítězství,“ prohlásil britský pilot.

Je zajímavé, že takto před rokem v McLarenu všichni jásali, když se vůbec dokázali dostat na pódium v ​​Silverstonu. Jediné pozitivum dneška tedy je, že je v něčem dobré, když fanoušci truchlí ze třetího a čtvrtého místa.

„Pokud se na to takhle podíváte, tak ano, je to určitý pohled na věc. Avšak teď se bijeme v čele s výbornými piloty, a jsme ve hře. A bohužel oni odvádějí lepší práci než my,“ sebekriticky konstatoval druhý muž průběžného pořadí jezdců.

V McLarenu vůbec nedokážou využít jedinečného období, ve kterém mají potenciál dosahovat nejvyšších příček. Lando Norris měl vyhrát dnes i v Kanadě, kde také doplatil na strategický lapsus. Velmi blízko byl v Rakousku, Španělsku či v Imole. Stále má však jen jeden triumf z Miami.

„Dnes jsme nebyli až tak rychlí. Když trať kompletně vyschla, Mercedes byl mnohem rychlejší. Na vlhké trati to bylo o něco lepší. Nemyslím si, že jsme tady měli víkend, kdy bychom byli právě my jasně nejrychlejší. Vždy jsme však ve hře. Je frustrující, že jsme párkrát zahodili něco, co mělo být naše,“ uzavřel Norris.

Související zprávy

Diskuze