logo F1zpravy.czF1online.sk

Hülkenberg se zařadil mezi elitu F1: Bojujeme o status pátého nejrychlejšího týmu!

Nico Hülkenberg
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2024

Když Haas před dvěma lety, tehdy ještě pod vedením Günthera Steinera, angažoval Nica Hülkenberga, provázely toto rozhodnutí velké pochybnosti. Má ještě německý veterán na F1? Inu, tuto otázku si dnes nikdo nepoloží. Hulk patří ve své druhé sezóně k nejzajímavějším a nejlepším jezdcům ve Formuli 1. V Silverstone podal další výkon hodný velkého závodníka.

Dvě šestá místa v Rakousku a Británii pro Nica a Haas. Německý závodník opět naprosto zastínil svého týmového kolegu, který postupně prohrává svůj boj o setrvání v F1. Možná je to však pro dánského závodníka příliš kruté, jelikož to vypadá, že Hülkenberg je v životní formě. V Silverstone nemohl udělat nic lépe.

Po další fantastické kvalifikaci se Nico postavil na startu na šesté místo a tuto pozici obhájil i v cíli závodu. Vybojoval tak pro svůj tým dalších životně důležitých osm bodů, čímž vrátil Haas zpět do boje s RB, na který momentálně ztrácí jen čtyři body.

„Jsem velmi spokojen, nesmírně cenných osm bodů máme v kapse, ale naše skvělá výkonnost s vylepšeným balíkem je pro nás v tomto okamžiku ještě důležitější. Posílilo to můj optimismus před zbytkem sezóny,“ řekl po skončení závodu Hülkenberg pro F1 TV.

„Rozhodně jsme v současnosti v boji o status pátého nejrychlejšího týmu, což je velmi pozitivní a ještě před pár týdny by nikdo něco takového neřekl. Je to dobrý příslib a velmi povzbudivé sledovat,“ dodal Hulk.

Přitom to vypadalo na další klasickou smůlu Haasu. Nico se na startu propadl na deváté místo a ještě čelil hrozbě vyšetřování za opuštění trati a ponechání si výhody. Jeho Haas ovšem ukázal sílu a byl objektivně mnohem rychlejší než Aston Martin Lanca Strolla.

„Byl to strašně složitý závod s deštěm na začátku, který však nebyl dost hustý, abychom přezuli na intermediálky. Opravdu jste nevěděli, co se stane, když zatočíte volantem. Na této trati s rychlými zatáčkami to byla poněkud ruská ruleta. Dokázal jsem to však udržet na trati a získal jsem zpátky, co jsem ztratil na startu,“ řekl spokojeně Hülkenberg.

Jeho týmový kolega Kevin Magnussen zažil mnohem horší víkend. Po nevydařené kvalifikaci se šplhal ze sedmnáctého místa, ale i on ukázal, že Haas na to má. Nakonec je z toho však jen nebodované dvanácté místo za Loganem Sargeantem, což je vzhledem k výsledku jeho týmového kolegy nemalé zklamání.

„Zastavili jsme o jedno kolo příliš brzy. Pohyboval jsem se víceméně kolem Alexe Albona, ale on zůstal na trati o kolo déle a výrazně zvýšil svůj náskok. Kromě toho jsme neměli příliš dobré tempo na měkkých pneumatikách ke konci závodu. Gumy se okamžitě vydrobily a nebyl to povedený stint,“ řekl Magnussen po závodě.

„V proměnlivých podmínkách jsme vypadali dobře na slicích i intermediálkách, ale nakonec jsem neměl vše potřebné na body. Je skvělé, že Nico získal fantastických osm bodů. Je to skvělých pár týdnů pro náš tým. Podařilo se nám zvýšit náskok na naše soupeře. Přál bych si, abych k tomu přispěl svojí troškou, ale nestačilo to,“ dodal dánský závodník.

Související zprávy

Diskuze