logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen si myslel, že skončí pátý: Něco takového nedokáže každý tým

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2024

Maxe Verstappena dělilo 1,4 sekundy od dalšího mistrovského kousku. I když tentokrát nevyhrál, nestranný fanoušek musí smeknout před jeho mistrovstvím. On i Lewis Hamilton v Silverstonu předvedli, v čem je šampion jiný. Schopnost vyždímat z auta v náročných podmínkách více, než se v něm ve skutečnosti skrývá, patří nadále mezi velmi silné stránky nizozemského závodníka.

V úvodní fázi závodu to vypadalo, že Red Bull spadl ve výkonnostním srovnání až na třetí místo. Mercedes a McLaren měli zcela jednoznačně lepší tempo. V tomto okamžiku však závod teprve začínal.

„Na startu jsem nedokázal držet tempo, Mercedesy se vzdalovaly a McLareny se dostaly dopředu. Velmi jsme se trápili po rychlostní stránce a zejména s degradací pneumatik, což je trochu zklamání,“ řekl Max Verstappen po závodě pro televizi Sky.

V tom okamžiku však začalo zlobit počasí a do hry vstoupilo strategické oddělení Red Bullu i jezdecké mistrovství Verstappena. Boxová zeď ideálně načasovala zastávky v boxech a Max na mokré, vlhké i suché trati minimalizoval časovou ztrátu. V samém závěru se tak na tvrdých pneumatikách mohl vrhnout do útoku a výsledkem je druhé místo, které je vzhledem k průběhu závodu takovým malým vítězstvím pro Red Bull.

„Udělali jsme správná rozhodnutí při přezutí ze sliků na intermediálky a z intermediálek zpět na sliky, což mě, naštěstí, udrželo v závodě, protože v jednu chvíli jsem si říkal, že skončím pátý a čeká mě dlouhé odpoledne. Tým se však rozhodl správně i při volbě tvrdých pneumatik, zatímco ostatní nasadili měkké. Při pohledu na degradaci na mediumkách by softy na našem autě nikdy nefungovaly,“ řekl Verstappen, který v závěru překonal Landa Norrise, čímž navýšil svůj náskok v celkovém hodnocení šampionátu. Byla to skvělá bitva, při které se podle vlastních slov pobavil i sám Max.

„Zbývalo mi jen tlačit co nejtvrději až do konce závodu. Samozřejmě, degradace nadále hrála svoji roli, ale zvládl jsem se přiblížit. Ve skutečnosti jsem si to užil a dokázali jsme maximalizovat náš výsledek. Vzhledem k našemu tempu jsem rád za toto druhé místo, protože to mohlo skončit mnohem hůře,“ dodal trojnásobný šampion.

Závod v Silverstonu byl vhodnou metaforou rozdílů mezi Red Bullem a McLarenem. První jmenovaný tým udělal všechno správně, ideálně načasoval svá rozhodnutí a v klíčových okamžicích neváhal, zatímco ten druhý promarnil svou výkonnostní i strategickou výhodu. Red Bull nadále navyšuje náskok v šampionátu. Ne však díky dominantnímu autu, ale skvělé provozní stránce, strategickým rozhodnutím a jezdeckému mistrovství Verstappena.

„Všechno jsme maximalizovali a víc jsme toho dnes nemohli udělat. Naše čistá výkonnost nestačila. Pokud je tohle špatný závod a skončím na druhém místě, tak to beru všemi deseti, protože ne každý tým to v takový den dokáže,“ prohlásil odvážně nizozemský závodník.

„I když máme dobrý náskok v šampionátu, musíme hrát s našimi silnými stránkami. Ty nám však v současnosti chybí, takže máme před sebou nemálo práce,“ dodal Verstappen.

Související zprávy

Diskuze