logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris si troufá na Mercedesy: Naší silou je závodní tempo

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 7. 2024

Lando Norris v Silverstonu nedosáhl na vysněnou domácí pole position, přesto nebyl po kvalifikaci zklamán. Ze třetího místa se zastrájí do bitvy s Mercedesy a se vzrušením očekává potenciální déšť.

Lando byl po prvních pokusech v Q3 mikroskopicky blízko Georgeovi Russellovi. Ve druhém pokusu však vyjel mimo ve čtrnácté zatáčce, čímž jeho naděje na pole position skončily.

„I tak jsem už před touto chybou ztrácel jednu a půl desetiny, takže dostat se na pole position by bylo velmi obtížné. Oba Mercedesy jsou velmi rychlé. Pokud bych to kolo dokončil, možná bychom se o to alespoň pobili, ale dnes mi to nevyšlo. Těším se však i ze třetího místa,“ řekl Lando Norris.

Pilota McLarenu může těšit, že je na startu před Maxem Verstappenem, a mohl by se dívat víc před sebe na oba Mercedesy. Hrozbu v podání Red Bullu, reprezentovanou nizozemským šampionem, si však nedovoluje vyloučit.

„Jsem si jistý, že Max s námi bude v neděli soupeřit. Nekoncentruji se však jen na Red Bull, jsou tu další dva jezdci, kteří jsou hrozbou,“ prohlásil jeden z mazlíčků britských tribun.

Otázkou zůstává – bude v neděli pršet? V jakémkoli případě platí, že strategie bude velmi důležitá. „V posledních dvou měsících jsme byli strategicky velmi dobří. Potřebujeme dobré tempo. Budu se muset dostat přes dvě auta, což bez rychlosti nepůjde. Věřím si, že se i na základě předchozích závodů mohu posunout vpřed. Mohu vyzvat jak George, tak Lewise. Může to být fakt dobrá show. Navíc má opět pršet, což je vzrušující.“

Když však naposledy v Kanadě pršelo, nevyšlo McLarenu klíčové strategické rozhodnutí, když nepovolal Landa Norrise jako lídra včas do boxů, čímž ztratil náskok i vedení. „Kanadu jsme si pořádně a podrobně prošli, zítra budeme určitě lepší. Třeba se připravit na každou možnost, ale nevíte si to úplně naplánovat. I tak to je to o rozhodování v danou chvíli, a každá situace je jiná,“ pokračoval britský pilot.

Zdá se, že Mercedes se stává skutečnou hrozbou jak pro Maxe Verstappena, tak pro McLaren. „Minulý rok byl Mercedes v Silverstonu jeden z nejrychlejších v závodním tempu, ne-li nejlepší. Dokáží se dobře starat o přední pneumatiky, což je může zachránit. Podmínky však mohou být nevyzpytatelné. My jsme v této bitvě, naší silou bude naše rychlost, která je v závodě ještě lepší než v kvalifikaci,“ uzavřel Norris.

Související zprávy

Diskuze