logo F1zpravy.czF1online.sk

Toto jsou mé podmínky, prohlásil spokojený Hamilton

George Russell, Lewis Hamilton a Lando Norris
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

Lewis Hamilton je historicky nejlepším kvalifikantem v Silverstonu. Devátou pole position do své sbírky sice nepřidal, ale z radosti mu to neubralo. Mercedes totiž obsadil první řadu a sedminásobný šampion zaostal za první příčkou o 171 tisícin sekundy.

Na VC Velké Británie se to ještě nikdy nestalo a abychom našli podobný případ na jiných podnicích, museli bychom listovat pořádně daleko v historických záznamech Formule 1. Tři britské jezdce jsme mohli vidět na prvních třech příčkách po kvalifikaci naposledy na VC Jihoafrické republiky v roce 1968, kdy Jim Clark, Graham Hill a Jackie Stewart ovládli kvalifikaci.

Teď se totéž podařilo mnohem mladší generaci a z kvalifikačního pódia z roku 1968 ji už může sledovat jen Jackie Stewart. Pro Jima Clarka byla zmíněná velká cena naprosto poslední před jeho tragickou nehodou na Nürburgringu a Graham Hill navždy opustil tento svět o osm let později.

“Je to parádní. George dnes zajel úžasné kolo, takže jsem nesmírně šťastný nejen kvůli němu, ale také proto, že jsme jako tým obsadili první dvě příčky. Řekl bych, že jako tým patříme na tyto příčky,” prohlásil Lewis Hamilton. “Těším se se všemi z týmu.”

Hvězdě britského motorsportu okruh v Silverstonu nesmírně vyhovuje a když na něm zaprší, tak se jí dokáže vyrovnat jen málokdo. “Když jsem spatřil mokrou trať, tak jsem byl nadšený. To jsou přesně ty mé podmínky a i proto jsem zajel nejrychlejší čas. Později to začalo být s nastavením náročnější, ale auto jsem nastavil víc na závod.” Brita tak může mrzet jen to, že postupně trať vyschla.

“Před tímto víkendem bych si nikdy nebyl pomyslel, že s oběma auty obsadíme první řadu,” radoval se Hamilton, jehož tým získal 139. pole position v historii, z toho jedenáct na půdě ve Velké Británii. “Z auta jsem měl fantastický pocit i s tím, odkud dnes foukal vítr.”

“V této kvalifikaci bylo k zisku dobrého výsledku klíčové dostat pneumatiky na optimální teploty v té ideální době. Mohl jsem být dokonce i rychlejší,” prozradil. “Ale jsem sebevědomý, že zítra z auta dostaneme víc a promluvíme do boje o vítězství. Máme v rukávu eso, které McLarenu chybí; s Russellem máme vpředu dvě auta, takže máme nejlepší šanci udržet Landa za sebou.”

Před kvalifikací jsme ani nečekali, že McLaren si takto nechá ujít kvalifikační vítězství. “Nás to skutečně překvapilo. Měli jsme dojem, že stále ztrácíme z hlediska přítlaku, ale dnes jsme měli o něco lepší aerodynamickou efektivitu. Nevím, co to… McLaren měl dnes více přítlaku v porovnání s pátkem. Nevím, jestli to tak i zůstane, ale asi to v jejich případě znamenalo i zhoršení výkonu.”

Související zprávy

Diskuze