logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappena spláchl Silverstone: Byl jsem v nesprávný čas na nesprávném místě

Max Verstappen
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

V Rakousku jsme si nevěřícně přetírali oči, když jsme viděli, jak jednoznačně Max Verstappen ovládl kvalifikaci. V Silverstonu zase nevěřícně přetírali oči fanoušci Red Bullu, pokud nesledovali dnešní program a prohlédli si jen výsledky. Nizozemský pilot si povzdechl nad svou smůlou.

Závěr první části kvalifikace byl velmi hektický. Po červené vlajce všichni museli spěchat, protože na okruh si brousily zuby další dešťové mraky. Mnozí piloti stihli zajet konkurenceschopný čas, ale Max Verstappen nezvládl průjezd zatáčkou Copse, ve které už docela hustě pršelo. Kdyby déšť neustal, možná by se i on rozloučil s kvalifikací už po její první části.

“Řekl bych, že jsem byl v nesprávný čas na nesprávném místě,” vysvětloval problémovou sobotu Max Verstappen. “Vyšli jsme na trať poměrně pozdě, ale zase jsme nečekali, že bude pršet. Když jsem opouštěl sedmou zatáčku, tak na průzoru jsem viděl, že začalo pršet. Všichni však už tu drobnou oblast s deštěm projeli.”

V kokpitu zavládl stav nejvyšší pohotovosti. Hrozilo, že toto je poslední možnost vylepšit svůj čas. “Když jsem přijel do Copse, věděl jsem, že jezdci přede mnou zajedou kolo. Tehdy uvažujete, že možná přichází déšť, tak musíte dokončit tento pokus, protože jinak vypadnete v Q1.”

“Snažil jsem se tedy udržet si nějakou rychlost, ale v Copse jsem zvolnil. Bylo tam tak kluzko, že to nestačilo a dostal jsem smyk. Na trati byla jen jedna suchá stopa a nechtěl jsem havarovat, takže jsem přejel přes tu špínu a mokrý úsek mimo stopy. Přeletěl jsem přes štěrk a snažil se netrefit bariéru. Bohužel, poškodilo mi to podlahu. Od té doby jsem se snažil přežít,” prohlásil Verstappen.

Podle italského insidera Giuliana Duchessu ztratil přibližně 15 bodů přítlaku. Helmut Marko však do éteru vypustil mnohem bombastičtější vyjádření, podle kterého přišel až o neuvěřitelných 100 bodů přítlaku, čemuž je však jen velmi obtížné uvěřit. S takovým handicapem by měl problém postoupit vůbec do Q2.

Mechanici dělali, co mohli, a pokaždé, když se vrátil do boxů, opravovali jeho podlahu. “Tým odvedl skvělou práci, že se mu podařilo minimalizovat ztrátu. Stále jste mohli vidět, že tam něco dělají, protože podlaha byla ve velmi špatném stavu. Byl jsem velmi šťastný, že jsem postoupil do třetí části kvalifikace, protože auto udělalo velký krok vzad. Se čtvrtým místem jsem docela spokojený.”

Red Bull v sobotu spláchlo počasí v Silverstonu. “Měli jsme kus smůly. Nechci, aby se mi děly takové věci, ale někdy to nemáte ve svých rukou, například s počasím. Samozřejmě, že bych chtěl být první a myslím si, že jsme o první místo mohli zabojovat, ale pořád jsme ve hře a všechno je možné. Asi budu muset v závodě útočit, což je také dost zábava. V neděli to bude zajímavé.”

Příznivce Maxe Verstappena může uklidnit informace, že podle Christiana Hornera má Red Bull k dispozici novou podlahu identické specifikace, takže start z boxové uličky mu nehrozí.

V neděli chce Verstappen opět chytit rytmus. “Na autě jsme udělali mnoho změn a myslím si, že v kvalifikaci na tom bylo lépe. S poškozenou podlahou jsme to však nemohli ukázat. Doufáme, že když zítra nasadíme novou podlahu, tak se to celé stabilizuje a budeme mít dobrý závod na čele.”

Související zprávy

Diskuze