logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez potřeboval zazářit, ale opět absolutně vybuchl: Zklamal jsem celý tým, lituje

Sergio Pérez
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2024

Od Velké ceny Emilia Romagna posbíral Sergio Pérez jen patnáct bodů. Jen krátce předtím podepsal smlouvu s týmem a zdálo se, že jeho budoucnost vypadala být zajištěna, ale krátce po uzavření nového kontraktu se jeho forma katastroficky propadla. V Silverstonu potvrdil svou mizerii jezdeckou chybou a vypadnutím už v Q1.

Mexický závodník potřeboval dobrý výsledek, ne výborný, ale alespoň dobrý. Proč? V zákulisí se totiž opět začalo spekulovat o jeho budoucnosti. I když teprve nedávno podepsal novou smlouvu, hlasy se po sérii nevydařených výsledků opět ozvaly.

Celé to spustil německý magazín Auto Motor und Sport, podle kterého Mexičan nemá navzdory nové smlouvě jisté místo pro rok 2025. Přidal se také portál Motorsport.com, podle kterého čeká Liama ​​Lawsona test se současným monopostem Red Bullu příští týden v Silverstonu. Tlak tedy narůstá a pod náporem se Pérez v kvalifikaci na britskou GP zcela sesypal, když ztratil kontrolu nad svým Red Bullem v zatáčce Copse a skončil zahrabaný ve štěrku.

„Je to velmi frustrující. Zklamal jsem celý tým,“ řekl s lítostí a velmi smutným výrazem ve tváři Pérez pro F1 TV. „Byl jsem jedním z prvních jezdců na hladkých pneumatikách a v tom okamžiku jsem potřeboval dostat do gum veškerou dostupnou teplotu.“

„Když jsem se blížil do deváté zatáčky a podřadil na nižší převodový stupeň, zablokoval jsem zadní pneumatiky, což mě vyneslo z trati, kde to bylo totálně nasáklé vodou. Snažil jsem se udržet auto pod kontrolou, ale pneumatiky byly strašně studené a dostal jsem hodiny. Bohužel, nachytaly mě podmínky,“ řekl Pérez.

To se stalo v tom nejméně vhodném okamžiku. Po sobotě to vypadá, že Red Bull tento víkend bude tratit body. Zoufalý Checo se snažil přesvědčit svůj tým, aby ho traťoví maršálové vytlačili ze štěrku na nedaleký asfalt. I jemu však muselo být jasné, že se toho nedočká.

„Snažil jsem se vyhrabat, ale když tam skončíte, je velmi těžké s tím cokoli udělat. Je to velmi frustrující a bolí vás, když ublížíte svému týmu takovýmto způsobem. Do té chvíle jsme měli skvělý víkend. Bohužel, nemohli jsme ukázat naše tempo,“ řekl zklamaný Pérez.

Jeho vyhlídky před nedělním závodem, do kterého odstartuje z poslední řady, tak vypadají dost bledě. Sám pilot Red Bullu připustil, že po takové kvalifikaci to nemá čistě ve svých rukou. „Podle mě je pole dost vyrovnané. Čekají nás zajímavé souboje a doufejme, že se rychle dokážu propracovat přes startovní pole a pak nás nějaký safety car vrátí do závodu. Čeká nás však už jen minimalizace škod a snad se nám podaří získat alespoň pár bodů,“ řekl Pérez televizi Sky.

Související zprávy

Diskuze