logo F1zpravy.czF1online.sk

Jak se k sobě Verstappen a Norris chovali v mix zóně? Ani se na sebe nepodívali

Max Verstappen pred Landom Norrisom a Oscarom Piastrim
© X/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Přinese Velká cena Rakouska rozhodující zvrat ve vztahu dvou velkých kamarádů Maxe Verstappena a Landa Norrise? Boj o vítězství a tituly může i pokrevní bratry proměnit v největší nepřátele. I když se dva jmenovaní znají už od dětství a strávili spolu spoustu času, jejich kamarádství může velmi rychle skončit.

Viděli jsme to i na reakcích obou mužů po závodě. Na tváři pilota McLarenu nebyl ani náznak starých vtipů a srandiček s Maxem Verstappenem, vypadal zklamaně a smrtelně vážně. Prý pokud pilot Red Bullu řekne, že neudělal nic špatného, bude konec. Max naproti tomu neviděl důvod k omluvě, podle jeho slov neměnil směr při brzdění, ale prý se rád znovu podívá na celý souboj a pak se vyjádří.

Napětí mezi dvěma piloty by se dalo krájet. Potvrdil to i reportér F1 TV Lawrence Barretto, který zpovídal oba v mix zóně po závodě. Toto místo je často plné úsměvů, gratulací a žertíků, ale v tomto případě tam prý panovalo zlověstné ticho, i když Norris a Verstappen stáli někdy doslova pár centimetrů od sebe.

„To byly rozhovory, opravdu skvělé!“ zvolal Barretto. „Dny jako tento jsou vždy fantastické, když přijdu do mix zóny a mluvím s jezdci o něčem pikantním. Po celou tu dobu, co tam strávili, Max a Lando se na sebe ani nepodívali.“

Známý reportér si všiml i rozdílu v chování obou mužů. V tomto případě je Verstappen tím zkušenějším. Holanďan má na kontě tři tituly a jednu vybičovanou bitvu s Lewisem Hamiltonem. Kromě toho, za ta léta se naučil, jak se vyrovnat s kritikou a otázkami. S velkým náskokem v šampionátu a více než 60 vítězstvími na kontě tedy působil mnohem klidněji a vyrovnaněji než Norris, který v Rakousku ztratil potenciálně druhý triumf v kariéře.

„Ano, působili velmi odlišně,“ řekl Barretto. „Řekl bych, že Lando se nedokázal podívat Maxovi do očí. Otevřeně jsem se ho zeptal, jestli si chce s Maxem promluvit, nebo ne. On však měl pocit, že je Maxovou povinností si s ním promluvit.“

„Myslím si, že Lando viní jen a jen Maxe, nejen za ten pohyb, ale podle mě i za způsob jeho obrany v průběhu celého souboje,“ dodal Barretto.

Ten si všiml něčeho i na Maxovi a nadhodil přesně to, o čem se už nějaký čas mluví. Je Verstappen pod tlakem? „Max mluvil velmi otevřeně o tom, že tým neodvedl moc dobrou práci. Dnes byl na Red Bull velmi tvrdý. Připomněl, kolik měli problémů. Podle mě neměl v autě dobrý pocit. Kromě toho to ukazuje, pod jak velkým tlakem byl a možná prostě neučinil ta nejrozumnější rozhodnutí,“ řekl Barretto.

Do diskuse vstoupil i jeho kolega a bývalý pilot Jolyon Palmer, který si také všiml rétoriky trojnásobného mistra světa. Líbánky plné dominance skončily a Red Bull čelí velkému tlaku ze strany pronásledovatelů. Odrazilo se to i na způsobu komunikace holandského závodníka.

„Max je v současnosti dost tvrdý na svůj tým. V Barceloně řekl, že i když vyhráli, nebyli dostatečně rychlí. Musí pro Red Bull odpracovat spoustu těžké práce a navrch toho celého je Checo absolutně ztracen. Před sezónou jsme si říkali, že když se Maxovi cokoli stane, bude číhat na svou příležitost, ale dnes byl dokonce za jedním z Haasů,“ řekl Palmer.

Související zprávy

Diskuze