logo F1zpravy.czF1online.sk

Wolff nevyloučil angažování Neweyho, ale jeho tým „nečeká na spasitele“

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Adrian Newey si užívá zaslouženého odpočinku, ale ne důchodu. I když geniální konstruktér ještě nesdělil své další plány, Piña Colada na pláži k nim zřejmě nepatří. Newey zřejmě bude pokračovat ve své úspěšné kariéře, jen nevíme kde. Velký zájem o jeho služby zatím neprojevil Mercedes, který ale Neweyho angažování nevylučuje.

Ferrari je od začátku zřejmým a logickým kandidátem, tím nejhlasitějším je Aston Martin. Co ale Mercedes? Tento tým si v rámci aktuálního cyklu pravidel prošel nemalým strádáním. Kdyby měl na palubě Neweyho, pravděpodobně by se mu vyhnul.

Toto Wolff přesto neprojevuje zvlášť velký zájem o služby geniálního konstruktéra. V dubnu 2023 vrátil technického ředitele Jamese Allisona zpět do jeho staré kanceláře a je jasné, že právě on je Wolffovým člověkem. Nemusíme připomínat, že výčet Allisonových úspěchů je neméně bohatý. Boss Mercedesu se tak u Neweyho jména vyjadřuje střídmě.

„Žádný tým nemůže vyloučit Adriana,“ řekl Wolff pro televizi Sky. „Musí však zapadnout do organizace a musí chtít. I když vždy číháte na své příležitosti, v tuto chvíli nečekáme na spasitele.“

Wolff přitom přiznal, že jeho tým při vývoji monopostů podle současných pravidel udělal několik chyb. Ostatně, viděli jsme to na vlastní oči. Momentálně však disponuje neochvějným přesvědčením, že jeho inženýři konečně dostali vývoj na správnou cestu.

„Formule 1 je o fyzice. Inženýr by vám řekl: ‚Je to jednoduché, změňte fyziku auta.‘ Pravdou však je, že rozhodnutí přijímají lidé. Jsem přesvědčen, že v roce 2021 jsme přijali zčásti nesprávná rozhodnutí, ale to jsme napravili a také jsme změnili strukturu – lidé odešli a lidé přišli,“ řekl Wolff.

„Pozorně dohlížíme na organizaci našich mítinků. To je hlavní důvod, proč jsme udělali krok vpřed,“ řekl rakouský byznysmen, který si, jako po každém úspěšném dni, neodpustil vsuvku s okřídlenou a motivační větou: „Vaši soupeři litují den, kdy prohrajete, protože tehdy se nejvíce naučíte. Občas to bylo obtížné, ale zároveň důležité pro rozvoj týmu do budoucnosti.“

Související zprávy

Diskuze