logo F1zpravy.czF1online.sk

Brundle: Verstappen 1.0 je zpět se svou taktikou i popíráním

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Domácí víkend Red Bullu se nakonec proměnil v noční můru. I když Max Verstappen se svým týmem v konečném účtování zvýšil svůj náskok, dohra po závodě v Rakousku bude nepochybně nesmírně tvrdá. Odstartoval to Jos Verstappen a dokončil jeho syn Max kolizí s Landem Norrisem, která udala tón širokým diskusím. Pochopitelně se zapojil i bývalý pilot a komentátor Martin Brundle.

64. kolo Velké ceny Rakouska se klidně může stát nejdiskutovanější událostí sezóny 2024, koncem jednoho kamarádství a začátkem rivality na život a na smrt. Odpovědnost za incident byla připsána jednoznačně na vrub Verstappena. On to se svým týmem odmítá, ale v tomto boji zůstali sami proti všem.

„Věděl, že je tam? Po závodě potvrdil, že ano. Měl to tedy všechno pod kontrolou. Došlo ke kontaktu, který Norrisovi ukončil závod a Verstappen musel tři čtvrtiny kola kulhat do boxů na třech kolech,“ napsal ve svém sloupku pro televizi Sky bývalý pilot a dlouholetý komentátor Martin Brundle.

„Alarmující na tom podle mě je, že po kontaktu se Verstappen s defektem očividně snažil omezit Norrise a stáhnout ho s sebou, pokud k tomu dostane příležitost. Verstappen dostal desetisekundovou penalizaci za kolizi ve třetí zatáčce, ale nakonec mu to nevadilo, protože skončil na pátém místě a zvýšil svůj náskok v čele šampionátu, což mnohé rozzlobilo,“ napsal Brundle.

Verstappen je opět za zlosyna a špinavého jezdce. Jak si v roce 2021 mnozí nestranní fanoušci přáli Maxův triumf a ukončení dominance Lewise Hamiltona, tak dnes fandí sympatickému a veselému mladíkovi v McLarenu. Verstappen nakonec dostal „přes prsty“ za kolizi ve třetí zatáčce, ale jeho změny směru na brzdách, předjetí mimo trať a vytlačení Norrise hned za třetí zatáčkou nakonec prošly bez povšimnutí.

„Při komentování a také v mých sloupcích jsem se rozplýval nad Maxovým talentem a stojím si za tím, že patří k nejlepším jezdcům, jaké jsem viděl za 40 let. Řekl jsem také, že se uklidnil, dozrál a se třemi tituly v kapse více kalkuluje. Zdá se však, že to byla jen zástěrka, protože v tomto závodě se do velké míry projevil Max 1.0 s jeho taktikou na trati a popíráním,“ prohlásil Brundle.

Ten poukázal i na taktiku Red Bullu, která zůstává stejná v podstatě již od roku 2016 a samozřejmě ve Formuli 1 není nijak neobvyklá. Obranné šiky týmu si prošly v Rakousku těžkou zkouškou. Christian Horner se nejprve musel bránit před útoky Jose Verstappena a poté, paradoxně, musel bránit jeho syna Maxe před celým světem.

„Nebudu ho hájit, ale projevila se v jeho případě směšná roztržka mezi jeho otcem Josem a šéfem týmu Christianem Hornerem? Nedalo se poslouchat, jak mu tým přes vysílačku řekl, že to byla Norrisova chyba. Na celé čáře to poškozuje jejich důvěryhodnost,“ řekl Brundle.

Ten se na závěr obrátil i k svému krajanovi Landovi Norrisovi, kterému poradil, aby si udržel chladnou hlavu. „Chce-li začít pravidelně porážet Maxe a vybojovat titul, bude potřebovat více obratnosti, trpělivosti a rafinovanosti,“ uvedl Brundle.

Související zprávy

Diskuze