logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton jezdil s poškozenou podlahou, nebyl však spokojen ani sám se sebou

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Mercedesu se po kolizi Maxe Verstappena a Landa Norrise naskytla příležitost, kterou by byl hřích propást. George Russell se jí úspěšně chopil, ale Lewis Hamilton na pódiu chyběl. V neděli se trápil se svým monopostem i sám se sebou.

Když jsou pozávodní rozhovory Lewise Hamiltona tak krátké, je jasné, že co nejdříve chce jít domů. Rozebírat víkendové trápení by se na jeho místě asi nikomu nechtělo. Čtvrté místo je však vzhledem k problémům docela přijatelný výsledek.

Celé to začalo už v první zatáčce, kde se Lewis Hamilton musel vyhnout kolizi s Carlosem Sainzem výletem do výběhové zóny. I díky tomu se dostal před Ferrari, ale tým mu přikázal pozici vrátit, aby mu FIA neudělila pětisekundový trest.

Při souboji se Sainzem zřejmě došlo k doteku. „Na autě jsem měl nějaké poškození. Myslím, že se Sainzem jsme se dotkli. Na boku auta mám značku. To je i důvod, proč jsem byl v první zatáčce široký,“ povzdechl si Lewis Hamilton, kterému dal inženýr příkaz vrátit Sainzovi pozici i bez výzvy ze strany FIA. Během závodu o tom informoval komunikační ředitel Bradley Lord.

V neděli byl hlavní postavou jeho týmový kolega, jehož výkon nepřehlédl. „Gratuluji však Georgeovi,“ poslal pozdrav i druhé straně garáže a poděkoval celému týmu, který si „tohle všechno zasloužil“. Bylo mu však líto, že pro své kolegy nevybojoval víc. „Tohle byl zase jeden z těch nepovedených dnů.“

„Já jsem byl celý víkend dost na h… Nebylo to proto, že bych se nesnažil, jen jsme byli celkově pomalí. Toto není akceptovatelné,“ doplnil na margo závodu, který dostal z jeho strany negativní přívlastek „šokující“.

Kromě toho sedminásobný mistr světa dostal pětisekundový trest, když mu na vjezdu do boxů utekla zadní část auta a on překročil bílou čáru. Komisařům se o tomto překročení rozhodovalo velmi snadno, protože za sebou nechal dlouhou černou šmouhu.

Šéf týmu Toto Wolff prozradil, že poškození na Hamiltonově autě zřejmě nepocházelo z kontaktu se Sainzem, ale obrubníkem. „Tohle byl jeden z jeho špatných dnů. Měl slušný start, ale po první zatáčce musel vrátit pozici. Bylo dost jasné, že kdybychom to neudělali, dostali bychom desetisekundový trest.“

„Kromě toho měl poškozenou podlahu z jízdy po obrubníku. Asi ji měli poškozenou všichni, ale tohle bylo rozsáhlé. Část, která se zlomila, ho připravila o dvě a půl desetiny,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze