logo F1zpravy.czF1online.sk

Cunoda dostal za ostrý jazyk pokutu 40 tisíc eur. Přesný význam slova neznal

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 10:59

Júki Cunoda měl po kvalifikaci co vysvětlovat. Za své nevybíravé výrazy ve vysílačce musel jít ke komisařům, kteří však jeho vysvětlení a omluvu akceptovali jen částečně. Uložili mu pokutu ve výši 40 tisíc eur (1 mil. Kč), přičemž polovinu z této částky dostal na podmínku do konce roku.

Japonský závodník je známý svou výbušností, kterou v kokpitu ventiluje ve vysílačce. Když se tedy na konci první části kvalifikace všichni seřadili na konci boxové uličky a najednou se před něj strčil Kuan-jü Čou, Cunoda se už nezdržel: „Tito kluci jsou *** retardovaní!“

Za tato slova se měl hlásit u komisařů. Podle vyjádření čtveřice arbitrů ve složení Felix Holter, Johnny Herbert, Matthew Selley a Wilhelm Singer, se Júki Cunoda hluboce omlouval a vysvětlil, že angličtina není jeho mateřský jazyk, takže si jako Japonec neuvědomoval význam těchto slov.

Když se dozvěděl, že se tím mohl dotknout zdravotně znevýhodněných lidí, zůstal „zděšen“. Původně netušil, že použitý výraz má takové negativní konotace, a uznal, že není vhodné jej používat. Komisaři poznamenali, že „je nutné udělit přísnou pokutu“, ale přihlédli i na zmíněné polehčující okolnosti včetně omluvy, a polovinu ze 40 tisícové částky mu udělili podmíněně do konce této sezóny.

Cunoda na sociálních sítích napsal: „Chci se hluboce ospravedlnit za to, co jsem dnes řekl ve vysílačce. Nepoužil jsem toho slova záměrně a zcela jsem neznal jeho přesný význam. Teď už lépe rozumím jeho významu a velmi se omlouvám za to, co jsem řekl. Takový jazyk zde nemá místo, není tolerován a za něj se omlouvám.“

FIA od roku 2020 očividně přitvrdila. Max Verstappen tehdy na VC Portugalska počastoval Lanca Strolla výrazy „retard“ a „mongol“, na což si později stěžovala mongolská vláda na půdě FIA i OSN, protože regulační orgán Formule 1 Holanďana nijak nepotrestal.

Na loňské tiskové konferenci během víkendu v Las Vegas byli za nevhodné výrazy napomenutí Toto Wolff a Frédéric Vasseur.

Související zprávy

Diskuze