logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris: Max je v jiné lize, ale stát se může cokoliv

Lando Norris a Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 6. 2024

Sobota nám nabídla dva extrémy v jedné kvalifikaci – nejvyrovnanější Q1 v historii, ale zároveň masivní odstup Maxe Verstappena od zbytku světa. Je tento fakt dán změnami pravidel sprintového víkendu pro tuto sezónu? Lando Norris, druhý nejrychlejší muž z kvalifikace, si tentokrát nedělá velké naděje, že by mohl útočit na vítězství.

Od letošního ročníku totiž týmy mohou po sprintu měnit nastavení aut, a jak to bývá, ti nejlepší zvyknou z nasbíraných informací vytěžit nejvíc. Zatímco v pátek vyhrál Max Verstappen s mikroskopickým rozdílem a ve sprintu čelil tlaku McLarenů, v kvalifikaci jsme se jakoby vrátili do loňské totální dominance.

„Už v úvodu dal Max na použitých pneumatikách lepší čas než já na čerstvých. Zdá se, že Red Bull ještě v pátek neměl všechno úplně vyladěné, zatímco my jsme už přišli s téměř ideálními nastaveními. Jakmile mohli dnes provést pár úprav, odemkli výrazně více potenciálu a jsou jasně rychlejší,“ konstatoval Lando Norris.

Zatímco ve Španělsku, a zřejmě také v Kanadě či Imole, měly McLareny reálný potenciál útočit na vítězství, v Rakousku by to v neděli mohl být jiný příběh. Pokud se naplní papírové prognózy, čeká holandského šampiona po dlouhé době klidnější neděle.

„Netřeba zapomínat, že ve sprintu jsme jezdili s nastavením z pátku. Jelikož je Red Bull mohl změnit, poskočil výrazně dopředu. I kdybychom ztrátu ze soboty stáhli na polovinu, pořád by to byly dvě desetiny. Udělám, co se bude dát, ale nejsem úplně přesvědčen, že budeme mít tempo, abychom se drželi Maxe,“ pokračoval britský závodník.

Lando Norris nezažil nejlepší sobotu. Ve sprintu kvůli drobnému zaváhání přišel o nabytou první příčku a skončil „až“ třetí, a v kvalifikaci se podle svých slov necítil tak dobře jako v pátek. Netřeba zapomínat, že druhý muž průběžného pořadí jezdců není tento víkend ani zdravotně stoprocentně fit.

„V kvalifikaci jsem neposkládal svá nejlepší kola. Podmínky byly těžší než v pátek, i co se týče větru. A byli jsme víc vzadu. Ocitli jsme se blíže k Mercedesu a Ferrari než k Maxovi. Ten dnes jezdil ve vlastní lize. Pokud bych odjel lepší kolo, mohl jsem získat desetinu či dvě, což by na Maxe určitě nestačilo. Proto se těším z druhého místa.“

Jelikož druhý monopost Red Bullu také absolvoval kvalifikaci ve vlastní lize, je to opět právě Norris, kdo bude nejblíže úřadujícímu mistru světa. Ani on však nebude mít v čele strategickou podporu, protože Oscara Piastriho bude mít na startu až na sedmé příčce, tedy hned před Sergiem Pérezem.

Co by tedy mohlo v neděli pomoci, aby McLaren alespoň vyzval Verstappena? „Věci se stále mohou změnit, opět bude velmi teplo. Závody nám v poslední době vychází, jsou naší silnou stránkou oproti kvalifikacím. Proto zůstávám nadšený, co můžeme dokázat. Bude to dlouhá neděle, stát se může cokoliv,“ uzavřel Lando Norris.

Související zprávy

Diskuze