logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen si vyjel čtyřnásobnou pole position: Už dlouho jsem se v autě takhle necítil

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Na takovou zdrcující dominanci jsme si už pomalu odvykali, ale pak nám Max Verstappen připravil kruté probuzení ze sladkého snu. V kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska si se soupeři doslova zahrál. Takovou rychlost mu ostatní mohli jen závidět.

Max Verstappen a George Russell byli jediní piloti, kteří dokázali postoupit do druhé části kvalifikace na použitých měkkých pneumatikách. Díky tomu se v čele ocitl Carlos Sainz, viděli jsme nejtěsnější první část kvalifikace v historii a mohli jsme doufat v to, že bitva o pole position bude opět velmi těsná.

Potom se však Verstappen napil Red Bullu a narostla mu křídla. V Q2 a Q3 odjel čtyři měřené časy. Všechny čtyři by stačily na zisk pole position s velkým přehledem:

1:04,314 – Max Verstappen (Q3)
1:04,426 – Max Verstappen (Q3)
1:04,469 – Max Verstappen (Q2)
1:04,577 – Max Verstappen (Q2)
1:04,718 – Lando Norris (Q3)

Ve druhé části kvalifikace jsme zůstali i trochu zaskočeni, když jsme po prvním Holanďanově kole viděli, že nasadil zbrusu nové softy a vyjel na trať znovu. Nebyl to však v podání boxové zídky žádný karambol, jaký jsme v posledních týdnech zaznamenali v případě Ferrari a McLarenu. Verstappen si zkrátka hrál se svými soupeři jako kočka s myší: „Chtěl jsem vědět, jestli se ještě dokážu zlepšit,“ prozradil.

Na tiskové konferenci se rozplýval z toho, jaká to byla povedená sobota. „Celá kvalifikace nám šla opravdu dobře. Auto bylo v lepším okně, mohl jsem víc zatlačit, spolehnout se na jeho grip a balanc. Velmi jsem si to užíval. Přes první část kvalifikace jsem se pokusil dostat, aniž bych použil novou sadu a zafungovalo to.“

„Následně jsem jen tu a tam dolaďoval balanc, ale v každém kole jsem se cítil dobře,“ vysvětloval obhájce titulu. Když se ho inženýr ptal, jestli chce změnit nastavení předního křídla, odvětil, jako by seděl se šampaňským ve vířivce a ptal si dolít: „Jeden klik asi neuškodí.“

„Pak šlo už jen o to trefit to v každé jedné zatáčce. Už je to nějaký pátek, co jsem se takhle cítil v autě, ale i z hlediska odstupů,“ pochvaloval si Verstappen, který tento dominantní výkon považuje za dobrý „odkaz“. „Na posledních pár závodech jsme vždy byli velmi blízko vpředu nebo vzadu. Toto bylo velmi pozitivní pro náš tým.“

Lando Norris v Barceloně prohlásil, že zajel dokonalé kvalifikační kolo. Verstappen po sobotě uvažoval, jestli ještě neměl nějakou rezervu. „Bylo dobré, ale vždy se najdou věci, které můžete udělat lépe. Cítil jsem se sebevědomě a věděl jsem, že pokud zajedu solidní kolo, tak bude stačit na pole position. To jsem i dnes udělal a na tom záleží. Náš tým pracoval tvrdě na tom, abychom byli konkurenceschopnější než na předchozích závodech a zdá se, že to funguje.“

„Tohle kolo bylo rozhodně velmi dobré. Pravděpodobně však nikdy neřeknu, že bylo perfektní, ale bylo dobré,“ zamýšlel se po kvalifikaci, ve které mu hrozila i penalizace. Komisaři ho však osvobodili z obžaloby za pomalou jízdu na výjezdu z boxů.

Mít na Red Bull Ringu náskok čtyř desetin sekundy je něco, co se jen tak nevidí. Kdyby byl okruh stejně dlouhý jako ve Spa, tento náskok by šplhal k sedmi desetinám. I Verstappena překvapila jeho dominance.

„Ano, samozřejmě. Toto je krátké kolo a rozestup dost velký. Ale na druhé straně jsem se v autě cítil opravdu dobře, balanc byl fajn. Tehdy můžete na to pořádně zatlačit a v zatáčkách útočit. Myslím si, že tohle tu mezeru tak zvětšilo,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze