logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappenovi odlehlo, že Norris spadl za Piastriho

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 6. 2024

Max Verstappen opět vyhrál, ale i tentokrát to musíme připsat jeho jezdeckému umu. Na rozdíl od Landa Norrise odjel bezchybný sprint, což mu přineslo osm bodů. Uznal však, že mu pomohl i Oscar Piastri.

V prvních kolech se Max Verstappen musel bránit. Lando Norris to na něj několikrát zkusil a nakonec mu to ve třetí zatáčce vyšlo. Na rovince si však nepokryl vnitřní stranu do čtvrté zatáčky. Pokud současnému obhájci titulu takto otevřete dveře, můžete si být jisti, že se jimi pokusí projít.

Lando Norris by se ve druhé části závodu ještě mohl pokusit Maxe Verstappena přelstít, ale překážel mu Piastri. „Bylo to velmi těsné. Na začátku šli naplno a snažili se přes mě dostat. Nakonec mi pomohlo, že Lando spadl až za Oscara, protože Lando se zdál být rychlý,“ vydechl si pilot Red Bullu.

Piastrimu chyběla rychlost, takže na výsledkovou listinu je třeba hledět s rezervou. „Rozestupy na konci asi neodrážejí realitu. Lando bude zítra určitě velmi konkurenceschopný. Nebude to jednoduché. My jsme tento závod dobře manažovali, ale v neděli s plně natankovaným autem a jejich rychlostí to bude tvrdá bitva. A kdo ví, jak to bude s Ferrari a Mercedesy.

Oscar Piastri byl s druhým místem spokojen. Dnes neměl rychlost na lepší výsledek, i když na moment mu zazářily obě oči. „Jsem docela šťastný. V jednu chvíli jsem si myslel, že se dostanu přes oba,“ připomněl moment, kdy se Verstappen vracel na první místo. „V druhé polovině závodu mi trochu chyběla rychlost.“

„Když jsem se na startu dostal na druhé místo za Maxe, měl jsem jednu šanci ho předjet. Myslel jsem si, že když budu v DRS za ním, tak se mi naskytne více šancí, ale ani ne. Potřebuji najít víc,“ uvědomuje si Australan, který dokáže docela dobře držet krok s Norrisem v kvalifikacích, ale management pneumatik ještě není optimální.

Piastri se v úvodu snažil udržet v DRS, které je v Rakousku velmi silné. I při tom si ničil gumy, ačkoli zřejmě ne tak jako dvojice před ním. V závěru se ukázalo, že pokud chcete útočit, musíte to stihnout s relativně studenými pneumatikami.

V opačném případě ztratíte příliš mnoho času v druhém sektoru. „Na konci se Lando dostal do mého DRS, ale pneumatiky byly tak horké, že mu to až tak nepomohlo. Příležitosti se naskytly v úvodu. Max a Lando využili dost mnoho potenciálu ze svých gum, aby si přisvojili první příčku. Na konci jsem asi měl menší výhodu, ale všichni jsme už měli přehřáté pneumatiky a snažili jsme se udržet na trati.“

Související zprávy

Diskuze