logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen je po prvním dni nadmíru spokojený, Pérez měl opět problémy

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2024

Max Verstappen i Sergio Pérez v Rakousku dokonale navázali na formu z předchozích týdnů. Nizozemský závodník opět odrazil dotěrné pronásledovatele a jeho týmový kolega opět zklamal. Mexičan zaostával v celém průběhu kvalifikace a nakonec obsadil nelichotivé sedmé místo.

Nizozemský závodník má za sebou naprosto hladký pátek. Přestože neměl obrovský náskok, ovládl SQ1, SQ2 a nakonec i SQ3. Po drobných technických problémech ve volném tréninku jde o více než uspokojivý výsledek.

To už se nedá říci o jeho týmovém kolegovi, který má za sebou další těžký den. Pérez ztratil v SQ1 na Verstappena přes půl vteřiny, v SQ2 po nevydařeném prvním pokusu čtyři desetiny a v SQ3 se zasekl v provozu, takže výsledkem je sedmé místo se ztrátou 1,3 vteřiny. Pro Red Bull je to tak další den plný smíšených emocí.

„Byl to pozitivní pátek,“ začal Verstappen svou pokvalifikační rozpravu. „Jsem spokojený, protože jsme den začali dobře a auto bylo od prvního výjezdu v dobrém okně. Náš senzor napadl jakýsi skřítek, ale dokázali jsme to rychle napravit. V kvalifikaci bylo auto silné a mohl jsem na to tlačit.“

„Samozřejmě, vždy se najdou oblasti, ve kterých se můžeme zlepšit. V noci se na to podíváme, ale rozhodně jde o dobrý začátek víkendu,“ dodal Max.

Jeho nejbližším pronásledovatelem bude tento víkend s největší pravděpodobností McLaren. V sobotu bude mít na startu Landa Norrise a Oscara Piastriho hned za sebou. Ve sprintu není strategie vůbec podstatná, takže Max by to mohl zvládnout, ale jak sám říká, ještě nevíme, jaké mají jednotlivé monoposty závodní tempo.

„Všichni tlačí na plný plyn a McLareny jsou opět za mnou. Určitě jsou tedy také rychlí. Zdá se, že máme rychlost v rychlých zatáčkách, což je na této trati hezké. Doufejme, že na to navážeme i v sobotu. Sprint nám nabídne první představu, jak jsou na tom jednotlivé týmy se závodním tempem,“ řekl Verstappen.

Péreze zdržel Ocon

I když jeho týmový kolega Sergio Pérez zaostával v průběhu celého dne, nemůžeme popřít, že v SQ3 to nebyla docela jeho vina. Na trati se ocitl za Estebanem Oconem, který měl velmi pomalé přípravné kolo a zdržel za sebou pilota Red Bullu i týmového kolegu Pierra Gaslyho. Všichni tři stihli vstoupit do rychlého kola, ale neměli mezi sebou téměř žádné rozestupy.

Pérez však navzdory velké ztrátě v SQ1 a SQ2 vyjádřil částečnou spokojenost. „Myslím si, že jsme dělali pokroky. Nevyšel mi však můj první pokus v SQ2, když jsem byl ve třetí zatáčce příliš široký. Podle mě bychom se dnes dostali do boje s nejlepšími,“ řekl po skončení sprintové kvalifikace mexický závodník.

„Bohužel, nevím, co dělal Esteban. Očividně musel jezdit velmi pomalu v přípravném kole a do posledního pokusu jsem vstoupil jen půl vteřiny za ním, takže jsem neměl žádnou šanci. Je to škoda, protože podle mě jsme měli slibnější tempo. Bohužel jsme ho nedokázali maximalizovat. Jsem však přesvědčený, že v sobotu nás čeká lepší den,“ řekl Pérez.

Související zprávy

Diskuze