logo F1zpravy.czF1online.sk

Šéf Silverstonu není nadšený z prodeje lístků, ukazuje na Verstappenovu dominanci

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

Do Velké ceny Velké Británie zůstávají poslední dva týdny, a tak má organizátor už docela dobrou představu, jak to bude vypadat na tribunách. Šéf okruhu v Silverstonu Stuart Pringle však není nadšený. Kvůli Verstappenově dominanci se lístky neprodávají podle představ.

Pandemie a s ní spojený zákaz veřejných akcí nastartovaly apetit sportovních fanoušků, kteří po návratu do normálu vyprodávali jednu akci za druhou. V roce 2022 byl o lístky největší zájem v historii a více než 140 tisíc jich šlo na odbyt hned po spuštění prodeje. Loni zase do Silverstonu přijelo neuvěřitelných 480 tisíc lidí.

Před touto sezónou se organizátor rozhodl mírně snížit počet lístků, protože má pocit, že přeplněný okruh by mohl pokazit lidem zážitek z velké ceny, ale přesto musí v posledních dnech před startem závodu rozjet intenzivní kampaň na doprodej posledních vstupenek.

Ty nejlepší časy se zřejmě skončily a vše se vrací do normálu před covidovou érou. Může za to ovšem i dominance Maxe Verstappena a fakt, že zatím s ním žádný Brit v padoku nebojuje o mistrovský titul.

“Z historického pohledu jsme vždy museli propagovat akci až do poslední chvíle, ale po covidu došlo k jasnému nárůstu,” říká šéf Silverstonu Stuart Pringle. “To nebylo nic specifického pro motorsport nebo Formuli 1. Totéž jsme viděli i při jiných sportech a zábavných akcích.”

U jiných akcí se nárůst zastavil a Formule 1 není výjimkou, přestože důvody mohou být trochu jiné. “Pokud je vysoká pravděpodobnost toho, že vítěz bude stejný, a zároveň se ze sportu vytratí nepředvídatelnost, tak to zmírňuje napětí. Minulý rok byl na jedno kopyto, protože jeden tým dominoval. Tato sezóna začala ve stejném duchu.”

“Teď se už vývoj snad otáčí a uznávám, že několik let v šampionátu dominoval britský jezdec, ale to nám jako britskému organizátorovi tak nevadilo! Když však dominuje Red Bull, je to určitě náročnější,” poznamenal Pringle. “A jako organizátor si musíte nastavit i správnou strategii cenotvorby.”

Mnoha fanouškům se ceny zdají být příliš vysoké. “Z pozice organizátora byste mohli věci urychlit snížením cen. My však musíme platit drahé účty, nemluvě o pořadatelském poplatku. Je tedy třeba nastavit strategii a zajistit, že bude fungovat, s čím jsme v pohodě.”

Když jsou drahé lístky ještě dražší

Organizátor si může výrazněji pomastit kapsy, pokud se více lidí rozhodne nakupovat lístky krátce před samotnou akcí. Loni totiž velká cena zavedla dynamické nastavování cen; čím později si lístky koupíte, tím za ně více zaplatíte. Na tento systém jsme již dávno zvyklí z nákupů letenek či ubytování.

Fanoušci však zůstali výrazně zaskočeni, když platforma na prodej vůbec nefungovala, na lístky byly dlouhé čekací řady a zatímco jste sledovali, kolik lidí zůstává v „řadě“ před vámi, cena za tutéž vstupenku se během 20 minut zvýšila klidně i o 30 procent. A to pokud vás systém z „čekačky“ z neznámých důvodů nevyhodil. Mnozí diváci tak lístky kupovali s výraznou přirážkou, ačkoli s nákupem vůbec nečekali na poslední chvíli.

Pringle však systém hájí a porovnal jej s některými britskými bary, které v pátek a v sobotu nastaví vyšší ceny než po zbytek týdne. “My jsme organizátor. My musíme motivovat lidi, aby se vzdali svých peněz. My v tomto byznysu potřebujeme peníze a musíme vědět, zda dokážeme zaplatit naše faktury. Nemám žádný problém s takovou motivací lidí a s odměňováním je za včasný nákup.”

“Pokud se pozdě rozhodnete přijít, děláte to s vědomím, že to bude něco stát. Mají možnost rozhodnout se, zda se akce zúčastní za danou cenu. I dnes si však můžete pořídit třídenní lístek včetně páteční noci s koncertem Stormzyho, Petea Tonga, Rudimental a dalších, k čemuž máte sezení na tribuně na celý víkend za 359 liber. Jeden fotbalový zápas vás stojí sto liber.”

“Takže hodnota v tom je. Důkazem toho je 488 tisíc lidí, kteří po loňské návštěvě měli tento pocit. Myslím si tedy, že to funguje,” doplnil.

Související zprávy

Diskuze