logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes nadále chrlí vylepšení: Do Španělska přiveze novou podlahu

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Bude pokračovat rozlet Mercedesu i na tradičnějších tratích a v tradičnějších podmínkách? V týmu jsou přesvědčeni, že ano. Inženýři v Brackley v posledních týdnech přímo chrlili nové díly a plánují v tom pokračovat i nadále. I šéf stáje Toto Wolff si před letní fází sezóny věří.

Ofenziva Mercedesu v posledních týdnech působí jako skutečné zmrtvýchvstání. Tento tým se v úvodu sezóny trápil, vlastně se trápil během posledních dvou let. Ne poprvé za tuto dobu však začíná vidět světlo na konci tunelu. Inženýři nasazují vylepšení jako na běžícím pásu a ta se osvědčují.

Mercedes investoval mnoho úsilí do vývoje nového předního křídla, které se stalo symbolem kanadské obrody. Uvidíme, jestli se na to týmu podaří navázat, ale z jeho nitra se šíří velká vlna optimismu a podle medializovaných informací bude mít v Barceloně premiéru nová podlaha. „Určitě si myslím, že od Imoly jsme udělali správné kroky a nasadili jsme na auto díly, které fungovaly, což nás v posledních letech trochu trápilo,“ řekl Wolff.

„Teď to vypadá, že s naším směřováním dokážeme zlepšovat výkonnost každý víkend. Nové díly, které by nám měly pomoci, máme připravené také do Barcelony. Pevně tedy doufám, že budeme pokračovat na této pozitivní trajektorii,“ dodal.

V posledních týdnech se toho hodně namluvilo o předním křídle Mercedesu, které prošlo zásadními změnami, ale podle Wolffa je za tím mnohem víc. „Když někdy přinesete velmi viditelné díly, jako například karoserii nebo přední křídlo, mluví se právě o těch jako o důvodech pozitivních změn ve výkonnosti,“ řekl Rakušan.

„Pravda je však taková, že v posledních třech závodech jsme přinesli obrovské množství nových dílů, viditelných i neviditelných při vnějším pohledu, které přispěly milisekundami ke zlepšení výkonnosti. Myslím si, že právě tyto drobné zisky přinášejí pozitivní efekt. Stojí za tím obrovské úsilí celé továrny. Nyní se kolečka začala pořádně hýbat,“ říká Wolff spokojeně.

Co však konečný výsledek? Vždyť Mercedes skončil na třetím a čtvrtém místě v závodě, který mohl a měl vyhrát. Boss stáje však v době nové vlny optimismu zjevně odmítá jakékoli negativní postoje a kanadský závod vnímá jako úspěch.

„Třetí a čtvrté místo je pozitivní výsledek, když si uvědomíme, z jaké dálky jsme se propracovali až sem. Třetí a čtvrté místo jsou mnohem lepší při pohledu na naše předchozí závody,“ připomíná Wolff.

„Jezdci si však mysleli, že z toho mohli dostat víc, protože jsme se mohli posunout o jednu nebo dvě příčky výše. Proto se zde objevuje jakýsi negativní pocit. Kdybyste jim však před startem víkendu nabídli třetí a čtvrté místo, pravděpodobně by to vzali,“ dodal šéf Mercedesu.

Související zprávy

Diskuze