logo F1zpravy.czF1online.sk

Péreze nešetřili ani komisaři: Za jízdu s poškozeným autem přišel trest

Sergio Pérez so zničeným autom
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Není to žádný kanadský žert, ale kdyby byl, byl by velmi krutý. Na Sergia Péreze se to sype ze všech stran a jeho období mizérie se ještě trochu natáhne. Jakoby nestačilo, že z posledních tří víkendů si domů odnesl čtyři body, komisaři mu po Velké ceně Kanady udělili trest. Už teď může zapomenout na to, že by v Barceloně získal pole position. Na startu totiž ztratí tři místa.

Sergio Pérez po 50 kolech v Montrealu na moment ztratil koncentraci a v šesté zatáčce vyjel na vlhký kus tratě. Auto se mu vymklo zpod kontroly, dostalo smyk, začalo klouzat a jeho putování zastavily až bariéry.

Tedy ne tak docela. Mexičan totiž svůj stroj ještě dokázal odlepit z bariéry a přes dva sektory si to namířil do boxů. Red Bull RB20 v tu chvíli připomínal traktor, který právě vyrazil z pole. Nerozhazoval však na všechny světové strany kousky bláta, ale uhlíkových vláken.

„Po kontaktu s bariérami v šesté zatáčce pilot se značně poškozeným autem pokračoval v jízdě po trati po zbytek kola. Proto cestou zpět do boxů ztratil několik součástí z uhlíkových vláken,“ popisují komisaři jízdu, během které se odtrhl velký kus koncové lišty zadního křídla. Snadno mohl trefit jiné auto nebo diváky, kdyby v daném úseku byly tribuny. „Tým na výslechu potvrdil, že jezdci navrhl dovést auto zpět do boxů, protože se snažil vyhnout výjezdu bezpečnostního vozidla.“

Maxovi Verstappenovi v čele by výjezd safety caru určitě nepomohl, takže z tohoto pohledu to bylo dobré rozhodnutí. Ne však z pohledu bezpečnosti. „Komisaři rozhodli, že kromě finanční pokuty pro tým je z bezpečnostních důvodů nutné udělit i sportovní trest.“

Red Bull dostal pokutu ve výši 25 tisíc eur a Sergio Pérez přijde na startu VC Barcelony o tři místa.

Související zprávy

Diskuze