logo F1zpravy.czF1online.sk

Alpine má dvojité body. Gasly pomýšlel na osmé místo, Ocona trápila technika

Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

Pierre Gasly a Esteban Ocon dorazili do cíle na VC Španělska ve stejném pořadí jako před dvěma týdny v Kanadě. Vzhledem k těžkému vstupu do sezóny je to vynikající výsledek, ale Estebana Ocona těší o to víc, že ​​neděle neprobíhala hladce.

Od víkendu v Miami Alpine pravidelně sbírá body. S nulou na kontě odcházel jen z Imoly, což mu pomohlo dostat se před Haas v průběžném hodnocení šampionátu. Po tomto závodě se bude francouzské stáji dýchat o něco snadněji.

“Je to třetí závod v řadě, co jsme skončili na bodech. Těším se, že se nám daří nacházet konzistentnost,” řekl pro F1 TV Pierre Gasly. “Tento víkend byl snad nejlepší v sezóně s kvalifikací a boji o slušné body.”

Alpine může být pyšný na dvojí postup do třetí části kvalifikace i na to, že přímo bojoval s Red Bullem. “Až do posledního kola jsme se bili o osmé místo. Je škoda, že jsme Péreze nedokázali udržet za sebou o to jedno kolo déle. Do cíle jsme však dorazili za čtveřicí nejrychlejších aut. Jsem rád, že každý víkend děláme kroky správným směrem.”

Španělské tréninky mnohé naznačily, ale páteční jízdy a kvalifikační simulace zvyknou lhát. V Enstonu byli opatrní, protože takové náhlé zlepšení si neuměli ničím vysvětlit. To bude úkolem na nejbližší dny.

“Je to vzrušující, ale pořád máme na kluky před námi poměrně velkou ztrátu,” ozvala se touha neustále se zlepšovat v Pierrovi Gaslym. “Čtyři týmy jsou vpředu a tento víkend jsme my byli v čele druhého balíku. Je to velký krok vpřed oproti tomu, jak jsme na tom byli před pár měsíci. Rýsuje se nám nějaký extra výkon k dobru na monopostu. Těším se s týmem, že jsme podruhé bodovali s oběma auty. Doufám, že na to navážeme i v Rakousku.”

Esteban Ocon a Pierre Gasly startovali v podstatě na stejné úrovni, ale tentokrát boxová zídka nemusela řešit interní rozbroje. Po prvním stintu se totiž dvojice rozešla a každý jezdil samostatně. Přispěly k tomu i dosud nevysvětlené problémy s autem.

Něco však v Alpine tuší, prozradil Esteban Ocon. “Byl to velmi pozitivní den. Za námi je dlouhý a náročný závod. Máme podezření na poškození podlahy v přední části, řekl mi o něm inženýr. V autě se jezdilo velmi těžko, bylo to až abnormálně zvláštní.”

“Závod byl tichý a jen jsme se v něm propadávali. Bylo to náročné a na konci jsem téměř prohrál s Nicem,” konstatoval francouzský pilot, který se však v závěru mohl trochu uvolnit. Nico Hülkenberg si na konci připsal pětisekundový trest za překročení maximálky v boxech a papírově neztratil dvě, ale až sedm sekund. “Je pozitivní, že se nám podařilo skončit na bodech. Musíme pochopit, čeho přesně se to týkalo, zda je to poškození nebo něco jiného.”

Pro tým je poslední víkend důležitou vzpruhou, ale ještě není třeba vítězoslavně zvedat ruce nad hlavu. “Je to jen deváté a desáté místo. Musíme se držet při zemi a přesvědčit se, zda tento trend bude pokračovat. Následující tři okruhy by měly mít podobný charakter, ale po tak náročném dni bychom měli být na sedmnáctém a osmnáctém místě, ne na desátém. Je fajn, že i po těžkém dni jsme na bodech.”

Související zprávy

Diskuze