logo F1zpravy.czF1online.sk

Horner brání Péreze: Pokud vím, náš náskok jsme navýšili

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2024

Sergio Pérez má pro své výkony mnoho odpůrců a kritiků, ale stojí za ním ten nejdůležitější člověk, který rozhoduje o jeho budoucnosti. Christian Horner bránil svého jezdce i po závodě ve Španělsku.

Damon Hill v neděli sledoval jízdu Sergia Péreze s nadzvednutým obočím. Kdo by nepochyboval o správnosti rozhodnutí prodloužit s ním smlouvu, když během čtyř velkých cen získal osm bodů? To je stejně mnoho jako Fernando Alonso a Lance Stroll v monopostu, který je na pátém místě konstruktérského šampionátu.

„Těžko se to chápe. Sedí v nejlepším autě zároveň s McLarenem, ale nedokáže se vyrovnat Maxovi, což nyní představuje čtyři nebo pět pozic na roštu,“ komentoval Damon Hill v přímém přenosu Sky Sports. „Pro Red Bull je to katastrofální, pokud chtějí sbírat maximální počet bodů. Nemá ani zdaleka dostatečnou rychlost k tomu, aby pomohl Maxovi a bránil se.“

Helmut Marko poznamenal, že tým si takové slabiny nemůže dovolit. Nepohání však jen Sergia Péreze, ale už i Mercedes. Prý stříbrným šípům drží palce, protože to Red Bullu pomůže při mistrovských kalkulacích, jako by to neměl ve svých rukou. S Pérezem na palubě možná ten pocit absentuje.

Christian Horner však pevně stojí za Sergiem Pérezem a před mikrofonem Sky Sports jej i patřičně bránil. „Jestli se nemýlím, tak jsme dnes navýšili náš náskok,“ ohradil se a připomněl čtyři body pomocníka, které Red Bullu skutečně zajistily pozici nejúspěšnějšího týmu ve Španělsku, a to o dva body před Mercedesem. „Pokud v tom budeme pokračovat, v konstruktérech to bude vypadat dobře.“

„Před závodem naše simulace tvrdily, že osmé místo je po startu z jedenáctého optimální. On to dokázal, vsadili jsme na třízastávkovou strategii. Doufám, že ho ten závod naplní sebevědomím a snad si ho přenese do následujících víkendů, které budou pro něj důležité,“ pokračoval jeden z největších Pérezových podporovatelů v padoku.

To ovšem neznamená, že si Checo může udělat celosezónní siestu a spoléhat se na to, že už má budoucnost v Red Bullu jistou. „Potřebujeme, aby byl Checo ve hře a on to ví. Tým to ví. Pokud se ocitne na chvostě nejlepší osmičky, tak přijdete o strategické možnosti, zda rozdělíte taktiku jezdcům a podobně. Na prvních čtyřech až pěti velkých cenách byl Checo fantastický. Potřebujeme ho dostat do stejné pohody,“ uvedl bývalý závodník.

Související zprávy

Diskuze