logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastriho první katastrofální víkend: Celou dobu jsem se trápil

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

McLaren musí po víkendu ve Španělsku pořádně prozkoumat dvě věci. Tou první je nezdařený start Landa Norrise, tou druhou problémy Oscara Piastriho, které trvaly od pátku až do neděle. Australan jim vůbec nedokázal ujít a mluví o prvním vysloveně zpackaném víkendu ve Formuli 1.

Piastri si v neděli splnil první bojovou úlohu, bez které by se domů nemohl vracet ani s drobným pocitem spokojenosti. Po startu z deváté příčky se propracoval přes oba Alpiny a zároveň nedal šanci Sergiu Pérezovi. Konečné umístění mohlo být i lepší vzhledem k tomu, že podle Landa Norrise byl McLaren nejrychlejší na roštu, ale Piastriho auto takové zřejmě nebylo.

„Řekl bych, že tohle je z mé strany první víkend, který byl ustavičným trápením. Loni jsme na některých víkendech měli těžký závod, ale kvalifikace nebyla špatná. Tento víkend jsem se však trápil po celou dobu, dokonce i v trénincích. Zkrátka se nic nedařilo,“ přiznal Oscar Piastri po zisku sedmého místa.

Sergio Pérez byl na tom v Barceloně podobně a přiznal, že v pátek už začínal být poněkud zoufalý při nastavování auta. Ani McLaren nedokázal najít cestu ven z bludiště různých parametrů. „Potřebuji pochopit, proč se to stalo. S nastaveními jsem vyzkoušel pár různých věcí. V autě jsem zkrátka neměl dostatek sebevědomí, což se mi během mé kariéry v F1 stalo poprvé.“

V McLarenu vědí, že mladík z Melbourne ještě potřebuje nabrat zkušenosti s pneumatikami a zlepšit jejich management. Ve Španělsku to však platilo spíše naopak; Piastri v první řadě neměl rychlost a až ve druhé se mu nedařilo manažovat gumy.

„Na některých jiných víkendech a zejména na některých loňských závodech byly neděle náročnější. Tady jsme hlavně ve druhé polovině závodu neměli tak špatnou rychlost, ale obecně nám chyběla. Z hlediska managementu pneumatik výsledek nebyl špatný, ale když nemáte dobré tempo, je to velmi těžké,“ přiblížil své problémy.

Pondělní briefing bude docela dlouhý. Některé věci si totiž Piastri nedokáže vysvětlit. „Máme nějaké tipy a potenciální nápady. Přerostlo to však do takových rozměrů, že nám to v tuto chvíli nedává stoprocentní logiku. Pokusíme se pochopit, proč jsme se tak trápili už od prvního kola tohoto víkendu.“

„Pátek byl náročný a moc se to nezlepšovalo. Zkusili jsme mnoho věcí na autě i se mnou. Řekl bych, že některé zatáčky se dají vysvětlit, jiné ne. V některých jsem měl pocit, že jsem je projížděl dobře, ale ve skutečnosti byly horší než ty, které jsem považoval za zbabrané. Když v kvalifikaci odjedete taková kola, nenaplňuje vás to sebevědomím. Musíme pochopit, proč to přes víkend vypadalo takto,“ doplnil šestý muž průběžného pořadí šampionátu, který se před koncem sezóny pokusí zmenšit 24bodovou ztrátu na Sergia Péreze.

Související zprávy

Diskuze