logo F1zpravy.czF1online.sk

Škody na Pérezově autě budou mít vliv na náš rozpočet, upozornil Marko

Zničený monopost Sergia Péreza
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2024

Red Bull zažil nejhorší víkend od Velké ceny Bahrajnu 2022, kdy ani jeden z jeho monopostů neviděl šachovnicovou vlajku. Tentokrát nasbíral jen osm bodů zásluhou Maxe Verstappena a k tomu napočítal obrovské škody na monopostu Sergia Péreze. Helmut Marko nesršel spokojeností.

Účetní Red Bullu se po prvním kole museli chytat za hlavy. Pohled na zbídačený monopost ve zlomku vteřiny odpočítal z dostupného rozpočtu značnou částku, kterou nebude možné využít k vývoji či výrobě nových komponentů.

„Na jedné straně je nebezpečí spojené s kolizí, na druhé straně poškození monopostu, které nás bude stát dva nebo tři miliony. Na náš rozpočet to bude mít značný vliv,“ zavrtěl hlavou sportovní poradce Red Bullu Helmut Marko.

Pro představu: Bývalý šéf Haasu Günther Steiner se před časem nechal slyšet, že rozpočet týmu pro sezónní vývoj se pohybuje na hranici 10-15 milionů.

Sergiovi Pérezovi však nelze nic vyčítat, ale spíše pilotovi Haasu a také komisařům, míní Rakušan. „Tohle byla další nehoda, při které figuroval Magnussen. Díkybohu, že to dopadlo dobře, ale byla to kritická situace. Překvapilo mě však, jak rychle komisaři celou věc uzavřeli. Tato rozhodnutí můžete jen sotva ovlivnit, ale bylo to nebezpečné.“

Red Bullu mohlo po prvním kole vylepšit náladu alespoň pódium, ale Max Verstappen se ze svého šestého místa nedokázal pohnout dopředu, i když George Russell jezdil ještě pomaleji než Charles Leclerc.

„Mohl jste si všimnout, že v některých případech lidé jezdili o čtyři vteřiny pod své možnosti,“ konstatoval Marko. „Nechápal jsem docela Russellovu taktiku. Kdyby nedovolil, aby na začátku tak výrazně zaostal, mohl být vpředu.“

Související zprávy

Diskuze