logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton o špatné volbě pneumatik: Všichni jeli tak pomalu, že to vlastně nezavážilo

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2024

Věštecká koule Lewise Hamiltona měla tentokrát pravdu. Po prvním kole a kolizi tří monopostů svému týmu trochu vyčítal, že ho neposlechli a v úvodu závodu nasadili tvrdé pneumatiky. Brit však po závodě nad tímto zaváháním jen mávl rukou.

Jízda Lewise Hamiltona patřila k těm zajímavějším. Jako jeden ze šesti pilotů absolvoval i zastávku v boxech a na chvíli nás přinutil zpozornět, zda se mu podaří undercut na Maxe Verstappena, nebo první desítka bude pokračovat v mrtvolné procesí. Nakonec to Mercedesu nevyšlo, protože ve výjezdovém kole jaksi zapomněl zatlačit, což patřičně vyčítal svému inženýrovi.

Kromě toho ho mrzel i start na tvrdých gumách. Aby i Lewis Hamilton splnil pravidlo o nasazení dvou různých směsí, po červené vlajce byl nucen nasadit středně tvrdé pneumatiky, které to do cíle nemusely vydržet. „Bez ohledu na to, které byste měli pneumatiky, by to byla dlouhá cesta. Chtěl jsem ale startovat na mediumkách,“ vysvětloval v zóně pro novináře.

„Cítil jsem, že na začátku závodu se něco stane. Za normálních okolností by nám to poskytlo příležitost přezout na tvrdou směs a jet až do cíle. V konečném důsledku si však myslím, že by to neudělalo žádný rozdíl, protože všichni jeli strašně pomalu,“ hodil to za hlavu.

Velká část závodu se odjela hlemýždí rychlostí. Kdyby kdokoliv z čela chtěl a měl před sebou volnou trať, mohl by jet i o čtyři sekundy na kolo rychleji. „Po té nehodě všichni jen vyměnili pneumatiky za ty druhé směsi a manažovali je. Tempo bylo velmi nízké. Toto byl určitě jeden z těch nejméně záživných závodů, jakých jsem se zúčastnil. Takové je Monako.“

Mercedesu se v Monaku podařilo přiblížit k čelu, i když v závodě jsme se vlastně o skutečném závodním tempu jednotlivých týmů moc nedozvěděli. Hamilton je ovšem rád, že jeho tým se snaží hýbat vpřed. „Každý víkend do toho dávám všechno pro tento tým. Jsem velmi šťastný, když vidím, že tým přináší vylepšení. Těším se na ně a na posledních třech závodech jsme upgrady měli.“

„Tento víkend byly ty Georgeovy pozitivní, takže já je dostanu na další týden a doufejme, že se v průběhu následujících velkých cen dočkáme ještě dalších. Budeme nadále na to tlačit a pokusíme se smazat naši ztrátu,“ přislíbil nakonec.

Související zprávy

Diskuze