logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko: Nesedí nám korelace simulátoru s tratí

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2024

Sobota v Monaku ukázala, že Max Verstappen tvrdil pravdu, když mluvil o tom, že problémy monopostu jsou konstrukčního charakteru a nelze je odstranit z večera do rána nastaveními. Podle Helmuta Marka to není všechno. Nesedí ani data ze simulátoru s tratí.

Red Bull zažil v Monaku podobný pátek jako v Imole, kde ještě po dlouhé noční šichtě Sébastiena Buemiho dokázal najít správnou cestu. V továrně červených býků se určitě velmi usilovně pracovalo i tento víkend, ale výsledek se nedostavil. Verstappen si postěžoval, že jezdit po Monaku bylo jako jezdit bez odpružení.

„Věděli jsme, že Leclerc je zde neporazitelný. Stále jsme však živili naději, že se dostaneme do první řady,“ uvedl po kvalifikaci Helmut Marko, který v pátek prohlásil, že mu dělá starosti jen rychlost domácího jezdce a nikoho jiného.

Max Verstappen nakonec létal v prvním sektoru, kde pravidelně získával dvě desetiny na své soupeře včetně Leclerka. „V prvním sektoru jsme byli rychlí, ale ztratili jsme dvě tři desetiny v prostředním sektoru, takže Max musel v úvodním sektoru všechno riskovat. Nedopadlo to dobře.“

„Startovat z šesté příčky je vystřízlivěním. Zejména proto, že Sergio vypadl už v první části kvalifikace. Pro Sergia je velmi obtížné, ne-li přímo nemožné, podávat výkony na stejné úrovni jako Max, ale musí být blíže. Musíme to analyzovat a zjistit, co se pokazilo,“ vzkázal sportovní poradce stáje.

Rozsáhlou kontrolou bude muset projít i simulátor. „Náš hlavní problém nesouvisí s tratí. Korelace mezi simulátorem a tratí nefunguje. Na simulátoru jsme přes obrubníky jezdili bez jakýchkoli problémů, ale na trati skáčeme jako klokani. Tady musíme začít. Snad se na skutečných tratích opět vrátíme do formy.“

Red Bull si v tuto chvíli nemůže být jistý ani tím, že víkend v Kanadě bude bez problémů. Zdejší okruh je také dost hrbolatý.

Související zprávy

Diskuze