logo F1zpravy.czF1online.sk

Jako jízda bez zavěšení: Nemůžu využívat obrubníky, říká frustrovaný Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Chvilku to vypadalo, že by Red Bull mohl vstát z mrtvých podobně jako v Imole. Na konci Q2 držel jeho monopost krok s nejlepšími a zdálo se, že promluví do bitvy o první řadu, ale v Q3 se přece jen projevila omezení monopostu RB20. Jeho kapitán Max Verstappen po chybě v posledním pokusu odstartuje ze šestého místa.

Sergio Pérez se absolutně nedokázal popasovat s nástrahami okruhu a slabinami svého auta. V jeho rukou vypadal Red Bull jako monopost ze středu pole. Naopak, zdálo se, že Max Verstappen z něj dokáže dostat víc, než v něm ve skutečnosti je. V Q1 a v Q2 vypadal konkurenceschopně, ale v Q3 spadl po chybě v závěrečném pokusu na šesté místo.

„Nejsem zklamaný ze šestého místa, jsem zklamaný z naší výkonnosti, která byla po celý víkend… no, nejsem překvapen, protože jsem věděl o našich omezeních před tímto víkendem. Bylo to hrozné, nemůžu jezdit po obrubnících. Ve skutečnosti je to jako jízda na motokáře bez zavěšení a bez tlumičů,“ řekl Verstappen frustrovaně pro televizi Sky.

„Bylo to pro nás těžké. Cítil jsem se velmi komfortně v rychlých zatáčkách, alespoň to bylo příjemné, ale v těch pomalých jsme až příliš ztráceli. V rychlých zatáčkách se dokážete posunout, ale v pomalých jsme ztráceli až příliš mnoho času a auto hodně poskakovalo,“ dodal Verstappen.

Red Bull o těchto skutečnostech věděl už před sezónou a jednoduše učinil strategické rozhodnutí. Problémy na okruzích jako Monako, Baku či Singapur vyměnil za naprostou dominanci v Suzuce či Silverstonu. Soupeřům se tak otevírají vrátka před zbytkem sezóny. „Čeká nás ještě pár okruhů, které jsou hrbolaté a potřebujete tam využívat obrubníky. Je to omezení našeho auta,“ vysvětlil Max.

Je zřejmé, že po startu ze šestého místa a se slabinami monopostu RB20 nebude Verstappen největším favoritem. S Pérezem daleko vzadu očekáváme, že se Ferrari a McLaren výrazně dotáhnou v Poháru konstruktérů. Připomínáme, že Red Bull má momentálně náskok 56 bodů na Scuderii. To je prozatím poměrně komfortní pozice, ale o tu může stáj z Milton Keynes po neděli snadno přijít.

„Pokud to bude přímočarý závod, tak toho nemůžete udělat moc. Současná auta jsou příliš široká a příliš velká, takže se nedá předjíždět. Pokusíme se udržet soupeře před námi. Nemáme nejrychlejší auto. Není to tak, že bychom byli mimo naši reálnou pozici. Nemáme ani lepší tempo. Uvidíme, co se stane, ale nemůžeme toho udělat moc,“ zopakoval Verstappen o svých vyhlídkách před nedělním závodem.

Související zprávy

Diskuze