logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri o šanci na vítězství: Pokud ne start, tak strategie

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala25. 5. 2024

Oscar Piastri zažil perfektní monackou kvalifikaci a na startu bude nejbližším soupeřem Charlese Leclerca. Australan se pokusí využít jakoukoli příležitost, aby se přes domácího hrdinu dostal na vytoužené první místo.

Loňský nováček byl dnes tím rychlejším z dvojice McLarenů, a chvíli to vypadalo, že by mohl atakovat i pole position. Na suverénního Leclerca však nakonec ztratil necelé dvě desetiny sekundy.

Co chybělo k prvnímu místu? „Pokud bychom vzali druhou polovinu mého prvního pokusu v Q3 a první část toho druhého, možná by to vyšlo,“ poznamenal Oscar Piastri, který však vzdal poklonu soupeři z Ferrari.

„V Q3 je vždy něco, co byste mohli zlepšit, zvláště v Monaku. Na druhé straně, pokud si to řeknete, můžete právě zde skončit v bariéře. Charles je celý víkend velmi silný a zaslouží si za to kredit. Na některých místech se mu nikdo z nás ostatních nedokázal přiblížit. Už to, že jsem se dostal tak blízko, je velmi solidní.“

V Monaku je to do první zatáčky velmi blízko, a místa je málo. Oscar Piastri se tedy více než na start bude zřejmě dívat na strategii a případný undercut, který však může být při provozu na krátkém městském okruhu komplikovaný.

„Do první zatáčky je to blízko, a předjíždění jako takové je prakticky nemožné. Pokud by se mi přece jen podařilo dostat do vedení, pak je to v Monaku velmi jednoduché kontrolovat. Pokud ne, zůstává strategie. Jsem na druhé nejlepší pozici, a jistě se objeví nějaké možnosti. Musíme být připraveni využít jakékoli příležitosti, které se v závodě naskytnou,“ pokračoval třiadvacetiletý rodák z Melbourne.

O Monaku se říká, že právě pilot v něm dokáže přinést důležitý rozdíl. Jeden z největších talentů současné F1 jen potvrdil svůj potenciál i kvality.

„Jsem velmi šťastný. Je hezké startovat z první řady. Zatím se mi daří během víkendu postupovat a budovat momentum. A co je lepší, právě v těchto barvách,“ připomněl Oscar Piastri speciální lakování McLarenu na počest Ayrtona Senny.

Související zprávy

Diskuze