logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc to dokázal! Na domácí trati odstartuje z pole position

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Charles Leclerc má monackou pole position! I když to po volných trénincích každý očekával, kvalifikace nebyla úplně jednostranná. Teprve v závěrečné Q3 zařadil monacký závodník vyšší převodový stupeň a byl v obou pokusech nejrychlejší. Na domácí půdě tak získal potřetí nesmírně cennou pole position a v neděli chce ukončit čekání na vítězství v Monaku.

Už od první části kvalifikace to byl nesmírně intenzivní boj plný nejistoty a překvapení. Nikdo neměl nic jistého a na vlastní kůži se o tom už v Q1 přesvědčili Sergio Pérez a Fernando Alonso. Oba senzačně vypadli už v první části kvalifikace. Španělský matador odstartuje v neděli ze šestnáctého a Sergio Pérez dokonce z beznadějného osmnáctého místa. Nezdálo se přitom, že by narazil na provoz nebo ho jinak ovlivnily vnější faktory.

Spolu s Alonsem a Pérezem vypadli v Q1 Sargeant, Bottas a Čou.

V Q2 jsme se už větších překvapení nedočkali. Největší otázkou zůstávalo, kdo zaplní uvolněná místa v Q3 po vypadnutí Alonsa a Péreze. Nedokázal to Lance Stroll, který potvrdil upadající formu Aston Martinu čtrnáctým místem. Ze svého stínu nevystoupili ani Ocon, Hülkenberg, Ricciardo a Magnussen.

Naopak spokojeností sršel po Q2 pátý Pierre Gasly. Radovali se také Júki Cunoda a Alex Albon. Oba uštědřili další kruté porážky svým týmovým kolegům a odstartují z nejlepší desítky, což je ideální výchozí pozice na body v nedělním závodě.

Kvalifikační dění vyvrcholilo v Q3. Největší otázkou bylo, zda Charles Leclerc dokáže potvrdit svoji nadvládu z volných tréninků. První a druhá část kvalifikace nenaznačovaly, že Leclerc pokračuje v dominanci, ale ten ukončil jakékoli pochybnosti už v prvním kvalifikačním pokusu, kdy se ujal vedení velmi těsně před Oscarem Piastrim.

Domácí miláček ve druhém pokusu ještě zvelebil své vedení a na tento čas už nikdo neměl nárok. Leclerc tak získal nesmírně cennou pole position s náskokem 154 tisícin vteřiny před Piastrim a 248 tisícin před třetím Sainzem. Španělský závodník není v Monaku v nejlepší formě a třetí místo je vlastně docela solidní úspěch, i když první a druhá příčka by dostaly Ferrari do naprosto luxusní pozice.

Čtvrtý odstartuje Lando Norris, pátý George Russell a šestý Max Verstappen. Nizozemský závodník se zdál být v kvalifikaci v dobré formě, možná dokonce útočil na první řadu, ale chyba v závěrečném pokusu, kdy trefil zeď v zatáčce Sainte Devote, znamenala, že poslední pokus zabalil.

Nejlepší desítku doplnili Hamilton, Cunoda, Albon a Gasly.

Závod odstartuje v neděli v 15:00.

tables.undefined - GP 2024

logo McLaren
Oscar Piastri
logo Ferrari
Charles Leclerc
logo Ferrari
Carlos Sainz
Jezdec
1.
Charles Leclerc
2.
Oscar Piastri
3.
Carlos Sainz
4.
Lando Norris
5.
George Russell
6.
Max Verstappen
7.
Lewis Hamilton
8.
Júki Cunoda
9.
Alex Albon
10.
Pierre Gasly
11.
Esteban Ocon
12.
Daniel Ricciardo
13.
Lance Stroll
14.
Fernando Alonso
15.
Logan Sargeant
16.
Sergio Pérez
17.
Valtteri Bottas
18.
Kuan-jü Čou
19.
Nico Hülkenberg
20.
Kevin Magnussen

Live

Související zprávy

Diskuze