logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc bez větších problémů opanoval i třetí volný trénink

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Ferrari potvrzuje svou páteční formu, nebo bychom měli spíše říci, že Charles Leclerc potvrzuje svou páteční formu. Domácí miláček se s upřeným pohledem dívá na nejvyšší stupínek a nenechává se ničím rozptýlit. Skvělý výkon předvedl také ve třetím tréninku.

Vysoké teploty asfaltu v poledním slunci přiměly týmy, aby se svým výjezdem na trať vyčkávaly. Mezi výjimky patřil Valtteri Bottas, který to však přehnal v sekci za bazénem, škrtl o zeď a zlomil pravé přední zavěšení. Finský závodník se snažil dostat do boxů po třech kolech, ale jeho snaha byla marná a přenechal to traťovým komisařům.

Po krátkých červených vlajkách jsme viděli hromadný výjezd na trať. Asi 45 minut to bylo o hustém provozu, blokování soupeřů, rozčilených vysílačkách a dominanci Charlese Leclerca. Domácí závodník zajel poměrně brzy nejrychlejší čas, postupně ho vylepšoval a nepustil do čela žádného soupeře.

V jistém okamžiku byl jeho náskok v čele až šest(!) desetin vteřiny, což je na trati o poloviční délce v porovnání se Spa přímo propastný rozdíl. Ironií osudu se v té době nacházel na druhém místě Carlos Sainz, který zřejmě ani v sobotu nenašel dostatek sebedůvěry. Nakonec ho soupeři postupně odsunuli až na sedmé místo.

V závěrečných minutách vytáhly mnohé týmy z garáží ještě jednu čerstvou sadu měkkých pneumatik. Blýskl se zejména Max Verstappen, který se zařadil na druhé místo. Zdálo by se, že Red Bullu se opět podařilo vyhrabat z pátečních problémů, ale máme pocit, že za tímto časem je spíše Maxova jezdecká genialita, nikoli schopnosti Red Bullu.

„Když odjedu více kol jako tohle, tak skončím v *** plotu!“ zvolal Verstappen do vysílačky, který na to v závěrečném pokusu zjevně tlačil jako smyslů zbavený. Potvrdil to v podstatě také jeho týmový kolega Sergio Pérez. Ten své páté místo okomentoval slovy: „Máme hodně práce. Auto je zcela ztraceno.“

Čekáme tedy vyrovnanou kvalifikaci. Mercedes potvrdil svou páteční formu třetím místem Lewise Hamiltona, McLaren svou nepředvídatelnost na této trati zase čtvrtým místem Oscara Piastriho. Na Charlesi Leclercovi jako největším favoritovi dne to však nic nemění.

Počkáme si zároveň na výsledky některých vyšetřování. Jako první se ke komisařům dostal případ Kevina Magnussena, který však byl tentokrát obětí blokování ze strany Nica Hülkenberga a Júkiho Cunody v tunelu. Druhé vyšetřování se týká incidentu mezi Georgem Russellem a Landem Norrisem na výjezdu z tunelu.

Kvalifikace je na programu od 16:00.

tables.undefined - GP 2024

logo Red Bull
Max Verstappen
logo Ferrari
Charles Leclerc
logo Mercedes
Lewis Hamilton
Jezdec
1.
Charles Leclerc
2.
Max Verstappen
3.
Lewis Hamilton
4.
Oscar Piastri
5.
Sergio Pérez
6.
George Russell
7.
Carlos Sainz
8.
Lando Norris
9.
Júki Cunoda
10.
Fernando Alonso
11.
Pierre Gasly
12.
Alex Albon
13.
Nico Hülkenberg
14.
Kevin Magnussen
15.
Lance Stroll
16.
Esteban Ocon
17.
Logan Sargeant
18.
Daniel Ricciardo
19.
Kuan-jü Čou
20.
Valtteri Bottas

Live

Související zprávy

Diskuze