logo F1zpravy.czF1online.sk

Můžeme být první i desátí, zní z McLarenu

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2024

S McLarenem byla po vydařeném víkendu v Imole před Monakem spjata vysoká očekávání. Mnozí se ptali, zda by papájoví mohli v knížectví opět útočit na vítězství. Pátek moc neodhalil a také v samotném týmu předpokládají, že to bude ještě těsnější než dříve.

Lando Norris absolvoval v pátek 68 kol, v FP1 byl čtvrtý a v FP2 pátý. Ve druhém tréninku však nasadil použité měkké pneumatiky, což bude jistě jednou z příčin výrazné ztráty na Charlese Leclerca.

„Nemyslím si, že jsme na tom špatně. Monako je vždy náročné a chaotické, ale jsem rád, že tady opět jezdíme. Bude to těsné mezi více týmy, a jeden či dva soupeři jsou zatím trochu před námi, což jsme však také trochu očekávali,“ konstatoval Lando Norris.

Zatímco v Miami či Imole dokázal britský tým přímo vyzvat Red Bull, v uličkách Monaka přibyli další vážní konkurenti, kteří se zatím po pátku jeví v o něco lepším světle.

„Určitě nám něco chybí na Charlese a Ferrari, a možná i na Mercedes, který má, zdá se, výbornou rychlost. Celé je to těsnější, i díky kratší a v podstatě abnormální trati. Ale jsme tam. Potřebujeme jen najít nějaký výkon. V sobotu to bude těžké, ale jsme v bitvě, což je hlavní,“ prohlásil britský pilot.

V čem se tedy McLaren potřebuje zlepšit před kvalifikací, klíčovou částí víkendu? „Klíčové je mít grip v nízké rychlosti, proto potřebujeme upravit a zlepšit balanc. Stejně čím lépe a měkčí dokážete přejít přes hrboly, o to lépe se cítíte. Je to ale něco za něco. Pokud se o to snažíte příliš, ztratíte celkový výkon. Zkusili jsme pár věcí, věřím, že je pochopíme a zlepšíme před sobotou,“ dodal Lando Norris.

Oscar Piastri ve druhém tréninku ani nenasadil měkkou směs. Zatímco v FP1 byl druhý, odpoledne se propadl až na dvanácté místo. Svou taktickou volbu vysvětlil také předpovědí počasí, která na pátek slibovala vyšší riziko deště. V samotném týmu stále očekávají, že počasí by mohlo ovlivnit i nedělní závod.

„V FP1 jsem použil měkké pneumatiky, kterých máme na víkend omezený počet. Připravovali jsme se na kvalifikaci, v FP2 jsme očekávali vysoké riziko deště. Proto jsem použil měkkou směs už dříve,“ konstatoval australský pilot.

McLarenu by neměly ujít místenky v TOP10, tam to však už může být o mikroskopických rozdílech. Pokud se potvrdí slova Oscara Piastriho, můžeme očekávat opravdu vzrušující kvalifikaci.

„Upřímně, můžeme být první, ale i desátí. I Aston Martin totiž vypadá dobře. Už dnes to bylo velmi, velmi těsné. Ferrari je rychlé, Red Bull také, a Mercedes působí tento víkend mnohem silnějším dojmem. Bude to vzrušující, protože to bude do velké míry v rukou jezdců. Je zde spousta rychlých aut. Ten, kdo dá dohromady nejlepší kolo, bude na pole position,“ uzavřel Oscar Piastri.

Související zprávy

Diskuze