logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton o kvalifikacích: Pracuji na tom, ale nesežírám se tím

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2024

Lewisovi Hamiltonovi letos kvalifikace vůbec nevycházejí a svého týmového kolegu poráží jen sporadicky. Na výkony sedminásobného mistra světa to nevrhá dobré světlo. Ujišťuje, že na sobě stále pracuje, i když v noci kvůli tomu rozhodně nemá problém usnout. Všechno si prý vynahrazuje v neděli.

Lewis Hamilton a George Russell byli v roce 2023 nejvyrovnanější jezdeckou dvojicí v kvalifikacích. Interní měření sil skončilo vyrovnaným poměrem 11:11. Hamilton však po oznámení odchodu do Ferrari nedokázal navázat ani na loňský rok a po sedmi závodech prohrává tenisovým výsledkem 6:1.

Doposud se jen Nicovi Rosbergovi v roce 2014 podařilo porazit Lewise Hamiltona v kvalifikacích. Co se děje? Britský jezdec musel ve čtvrtek odpovědět také na nepříjemné otázky. „Netvrdil bych, že to není priorita, ale naše priorita je zlepšit se během víkendu všude. Zejména koncem posledního roku a letos máme dost špatné soboty. Budu na tom nadále pracovat. Zatím jsem se v tomto směru nedostal do dobré formy.“

„Zbývá nám ještě mnoho závodů, abychom to vyřešili. Je ještě dost času odstranit všechny nedostatky v mých výkonech a ve výkonech monopostu. Příliš se tím však nesežírám. Stále předvádím slušné výkony v závodech. Naštěstí se na ně zatím můžu spolehnout,“ nevidí to tak tragicky sedminásobný šampion.

Je snazší se vypořádat s nelichotivou bilancí i kritikou, když už dávno víte, že za rok budete závodit ve Scuderii Ferrari. Do té doby se zřejmě dočkáme ještě více situací, kdy Hamilton bude působit uvolněným až lhostejným dojmem.

To by však nemělo souviset s Hamiltonovou „domácí“ velkou cenou v Monaku. Jak již naznačil George Russell, charakter okruhu by mohl zakrýt nedostatky monopostu, což je skvělá zpráva pro stříbrné šípy.

Kromě toho Hamilton cítí, že s Mercedesem W15 se v Monaku bude jezdit lépe než s jeho předchůdci. „Pro tento víkend nemáme žádná vylepšení. Náš balík jsme rozdělili mezi poslední dva závody. Sem jsme si přinesli balík na maximální přítlak, který tu má každý, a zdokonalené křídlo.“

„Jinak nevíme, jak na tom budeme tento víkend. Rozhodně však cítím větší vzrušení oproti předchozím dvěma monopostům, které nebyly nic moc. Tohle auto je na dobré cestě, takže snad to tady bude mnohem lepší než loni,“ živí naději před startem víkendu.

Související zprávy

Diskuze