logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez má za sebou hororový den: Překvapilo mě množství přítlaku na čerstvých gumách

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Sergio Pérez nebude na sobotu v Imole vzpomínat v dobrém. Mexický závodník havaroval ve třetím tréninku a v kvalifikaci nepostoupil ani do Q3. Je to drobné déjà vu na některé výkony pilota Red Bullu v posledních třech letech. Ten v současnosti bojuje o svou budoucnost v F1 a prohra s oběma piloty RB mu při jeho boji určitě nepomůže.

Šlo o vyvrcholení nevýrazného dne. Pérez havaroval ve třetím tréninku v šikaně Alta. Své auto nepoškodil nijak vážně a jeho Red Bull byl po výměně předního křídla připraven vyrazit. Mexičanovi se však nedařilo ani v kvalifikaci. Do Q2 postoupil s nepříliš konkurenceschopným časem z dvanáctého místa, přičemž od vypadnutí ho dělily dvě desetiny.

Ani tehdy by však nikoho nenapadlo, že by mohl vypadnout už v Q2. Mexičan končil svůj pokus jako úplně poslední a teoreticky měl nejlepší podmínky. Zajel však velmi nezdařené kolo a v neděli odstartuje z jedenáctého místa. Před sebou bude mít i oba piloty sesterského týmu RB Júkiho Cunodu a Daniela Ricciarda.

„Celkově to nebyl hladký víkend. S autem jsme si pohrávali z jedné strany na druhou,“ řekl po skončení kvalifikace Pérez pro televizi Sky. „Bohužel pro nás, rozestupy byly velmi malé. Už Q1 vypadala dost špatně a zajel jsem velmi slabé kolo, ale nakonec nám to stačilo na postup.“

„Q2 jsme začali na použitých pneumatikách a když jsem v závěru nasadil čerstvé, překvapilo mě množství přítlaku na zadní nápravě. V sedmé zatáčce jsem ztratil nějaké dvě nebo dvě a půl desetiny, které mě nakonec dělily od postupu. Myslím si však, že jsme udělali dobrý pokrok, jak ukázal i Max. Bohužel, nedostal jsem šanci, abych to potvrdil v Q3,“ řekl Pérez.

Po startu z jedenáctého místa na trati, kde se těžko předjíždí, čeká Péreze nemálo práce. Cíl před závodem je však jasný. „Myslím si, že jsme schopni posbírat dobré body a minimalizovat škody. To bude velmi důležité,“ dodal na závěr Pérez.

Související zprávy

Diskuze